Baranyában nem szűnnek meg osztályok

Több helyen kórházi osztályok szűnnek meg, máshol viszont új kórházi részlegek jönnek létre és fejlesztések kezdődnek azáltal, hogy az állam május 1-jével hetven egészségügyi intézményt vesz át az önkormányzatoktól – derül ki az MTI körkérdésére adott intézményvezetői, polgármesteri válaszokból.

hirdetés

Baranya megyében a változás a komlói, a mohácsi, a szigetvári és a siklósi kórházat érinti, s az nem jár osztályok megszüntetésével. Horváth Zoltán, a térség egészségügyi ellátását szervező régiós központ vezetője úgy véli, az intézmények fenntartása az egységes, központi beszerzések révén olcsóbbá válhat és szakorvosokból sem lesz hiány.

A komlói intézménynek a Pécsi Tudományegyetemmel való szakmai integrációja nyomán húsz belgyógyászati és tíz sebészeti ágyat helyeznek ki az egykori bányászváros intézményébe, emellett sürgősségi ügyeletet tartanak fenn a jövőben is.

A mohácsi kórházból a szemészeti fekvőbeteg-ellátás a pécsi klinikára kerül át; a szülészetet itt az elmúlt időszakban modernizálták, így az is megmarad, emellett a rehabilitációs szolgáltatásokat is fejlesztik. A szigetvári kórházban minden osztály megmarad, s küszöbön áll az épület régi szárnyának felújítása.

Siklóson az intézmény többségi tulajdona magánkézben van – annak majdnem háromnegyed részét a Mega-Logistic Zrt. szerezte meg 2008-ban – a fennmaradó hányad kerül most az államhoz, változások emiatt nem várhatóak a betegellátásban.