Bárki részt vehet az országos felmérésben

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet.

hirdetés

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható.

A telelő erdei fülesbaglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos információkat szolgáltathat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mint ha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges állati viselkedésről, arra buzdítva a gyerekeket és felnőtteket, hogy még több időt a szabadban töltve természetvédelmileg is hasznos önkéntes munkát végezzenek és közösen tegyenek hazánk gazdag madárvilágának védelme érdekében.

Az országosan összehangolt szinkron felmérés 2018. január 19-22. között, péntektől hétfőig tart. De a tél folyamán a felmérés bármikor elvégezhető, megismételhető és az adatok bármikor beküldhetőek.

A számláláshoz kézi távcső ajánlott, de lombhullató fákon, bokrokon akár szabad szemmel is pontosan meghatározható az erdei fülesbaglyok egyedszáma.

Az adatok beküldéséről és további információkról ezen a linken kaphat tájékoztatást.