Bátran foglalhatunk online utakat

Az utazási szolgáltatásokat kínáló magyar honlapokon nem találtak kirívó szabálytalanságot a fogyasztóvédők az Európai Unió összehangolt vizsgálata során – mondta Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője az MTI-nek.

hirdetés

Az Európai Bizottság ellenőrzési akciójában 27 tagország, Norvégia és Izland nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságai az elmúlt évben 552 utazási honlapot ellenőriztek, 382 esetében találtak az európai fogyasztóvédelmi jogszabályokkal ellentétes tartalmakat. A kifogásolt honlapok 62 százalékán javították a hibákat, a fennmaradó 38 százalék további szankciókra számíthat – írja honlapján az NFH.

Fülöp Zsuzsanna az MTI megkeresésére közölte: az európai ellenőrzés keretében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyolc honlapot vizsgált, köztük szállásfoglaló portálokat, utazási irodákét és hotelláncokét, főleg olyan oldalak ellenőrzésére koncentráltak, amelyek népszerűek a magyar fogyasztók körében, és amelyeket leginkább használnak.

A nyolc vizsgált honlapból három esetében állapított meg a hatóság hiányosságot, kettőnél az általános szerződési feltételek (ÁSZF) nem voltak tárolható módon lementhetők, egy honlapon pedig nem szerepelt a fogyasztói panaszkezelés módja, illetve az ÁSZF nem volt elérhető a vásárlás előtt – tájékoztatott a szóvivő.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság levélben szólította fel a három kifogásolt honlap üzemeltetőjét arra, hogy szüntesse meg a hiányosságokat, és miután ennek valamennyien eleget tettek, így nem történt további intézkedés – közölte a szóvivő.

Az NFH honlapján közzétett tájékoztatás szerint az uniós vizsgálaton probléma volt, hogy a honlapon a kereskedő neve, e-mail címe nem volt feltüntetve, pedig ezt kötelező megadni. Hiányoztak a panasztételre vonatkozó egyértelmű utasítások, illetve a választható szolgáltatások ára, például a poggyászdíjat, a biztosítási díjat, az elsőbbségi beszállást nem választható elemként tüntették fel. Hiányosság volt az is, hogy a szolgáltatás teljes ára nem szerepelt központi helyen, amikor az internetes foglalás fő elemeit először lehet áttekinteni.

Az Eurostat e-vásárlási felmérése szerint az internet-hozzáféréssel rendelkező európai fogyasztók 32 százaléka foglalt online repülőjegyet vagy szállodai szobát 2012-ben.