Be kell fizetni a késedelmi pótlékot!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) befejezte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését. A Dél-dunántúli régióban október végéig 130 ezren kaptak értesítést a hivataltól.

hirdetés

Folyószámla-kivonatot csak az kapott, aki legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van. A NAV az egyenleg megállapításánál az adófolyószámla 2014. december 31-ei állapotát vette alapul. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt csak az talált a postaládájában, aki fizetési kötelezettségét nem vagy csak késedelmesen teljesítette, és ezért 2014-re vonatkozóan késedelmi pótléka keletkezett.

Azok az adózók, akiknek 2014. január 1. és május 11. között legalább egy elektronikusan benyújtott és feldolgozott bevallása vagy adatszolgáltatása volt, elektronikus bevallóknak számítanak, így papíron nem kaptak folyószámla-kivonatot és késedelmipótlék-értesítőt sem.

Ők az ügyfélkapus regisztrációt követően már a netes felületen folyamatosan nyomon követhetik folyószámlájuk alakulását, és, ha 2014-re vonatkozóan késedelmi pótlékkal érintettek, akkor június végétől megtekinthetik késedelmipótlék-levezetésüket is.

A késedelmi pótlék megfizetésének határideje 2015. november 16. A kötelezettség teljesíthető csekken, banki utalással, vagy bankkártyás fizetéssel az ügyfélszolgálatokon. Csekk igényelhető az ügyfélkapun keresztül a nyomtatványkitöltő program segítségével a CSEKK nevű nyomtatványon, valamint levélben vagy személyesen az ügyfélszolgálaton, továbbá a 06 40 42 42 42 telefonszámon. Banki átutalás esetén a megfelelő számlaszám a nav.gov.hu internetes oldalon a Szolgáltatások menüpontban található.