Bebiztosították a nagygaléria sorsát

A város elkötelezett abban, hogy az önkormányzatnak továbbra is komoly kiállítóterme legyen a belvárosban, ezért a következő években is biztosítja a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely számára a Széchenyi téri ingatlant.

hirdetés

Mint ismert, egy évvel ezelőtt Pinczehelyi Sándor életmű-kiállításával nyílt meg a város több mint harminc esztendeje működő kulturális intézményének legújabb kiállítótere a Zsolnay Negyedben. A Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely nem sokkal később ezen kétezer négyzetméteres ingatlanrész mellé tette át székhelyét.

Az új ingatlan biztosította lehetőségek, no meg a költözés miatt egy ideig kérdéses volt, mi lesz a belvárosban fennmaradó, a Pécsi Galéria korábban használt ingatlanjaival, a székházként is funkcionáló Szent István téri kisgalériával és a Széchenyi téri nagygalériával.

Bár tavaly óta egy minden igényt kielégítő és tágas tér áll már a nagy múltú intézmény rendelkezésére, a város úgy döntött, nem maradhat kiállítótér nélkül a belváros sem. A Szent István téri ingatlant ugyan már nem kívánja megtartani az önkormányzat, a város szívében, a Nagy Lajos Gimnázium épületében meghúzódó galériát azonban továbbra is működtetni szeretné.

Ez az ingatlan azonban a Ciszterci Rend Zirci Apátságának tulajdonát képezi, s a város eddig is évi nyolcmillió forintot fizetett a használatáért. Páva Zsolt polgármester és a zirci főapát az elmúlt hónapokban tárgyalásokat folytatott a jövővel kapcsolatban, s meg is állapodtak abban, hogy a város az utóbbi három évben fizetett támogatásért, azaz nyolcmillió forintért 2012-ben is használhatja majd a galériát. Abban is egyezség született, hogy 2013-ban legfeljebb az infláció mértékével változhat a bérleti díj. A megállapodás közgyűlési szentesítésével így garantálható a belvárosi galéria fennmaradása.

Mint azt dr. Hoppál Péter kulturális bizottsági elnök lapunknak elmondta, a civilek és a szakma véleményének megfelelően döntött úgy a városvezetés, hogy továbbra is biztosítja az ingatlant a galéria számára. Hozzátette: a Pécsi Kisgalériát a Zsolnay Negyed birtokbavételével kivezették a rendszerből, hiszen annak fenntartását nem látták szükségesnek. A kisebb ingatlant a jövőben hasznosítaná az önkormányzat.

Gamus Árpád, a Pécsi Galéria igazgatója azt mondta: a Széchenyi téri kiállítóterem a város legforgalmasabb pontján áll, s egészen más paraméterekkel rendelkezik, mint a Zsolnay Negyedben kialakított tér. Mivel a helyszín itt jóval alacsonyabb, kisebb, ezért méreteiben kisebb képzőművészeti tárlatok bemutatására alkalmas, míg a negyedben a monumentálisabb, nagyobb tömegeket vonzó alkotások kaphatnak helyet.

Az igazgató a jövővel kapcsolatban azt nem tudta megmondani, hogy melyik kiállítótérbe érkezhet majd több látogató, hiszen eleddig a Zsolnay Negyed egy része építési terület volt, azaz eddigi forgalmuk nem mutathat pontos adatokat. Azt ugyanakkor elmondta: a Széchenyi téri nagygalériában és a Zsolnay Negyedben éves szinten 30 ezer nézővel lenne elégedett 2012-től.