Bedurrantottak a szalmakazánban, zajos is lehet

Negyedmillió tonna megy a kazánokba!

Először lobbant fel a tűz a Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó PANNONPOWER új biomassza-tüzelésű kazánjában a napokban. Az ország egyik legmodernebb lágyszárú biomassza-tüzelésű erőművi blokkjának beüzemelése ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett, néhány napon belül pedig már gőzt is termel majd a kazán. Emiatt a következő napokban mérsékelt zajhatással kell számolni az erőmű környékén.

hirdetés

Megtörtént a PANNONPOWER bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermékeket felhasználó biomassza-tüzelésű kazánjának első begyújtása. Elsőként a kazánba épített földgáztüzelésű égővel lobbantottak lángot a kazánban, amely fokozatosan növekvő terhelést kap a következő napokban. Első lépésként a kazán falainak átmelegítését végzik el a beüzemelést irányító szakemberek, majd – várhatóan a hétvégétől – már gőzt is termel az új kazán.

„A gőztermelés első szakasza a kazánban lévő gőzvezetékek tisztítására szolgál, az építés során keletkezett melléktermékeket, törmelékeket ugyanis ki kell fújatni a rendszerből „– összegezte a következő napok feladatát Bősz Róbert erőmű főmérnök. – „Az így a gőzbe kerülő apró részecskék károsíthatnák a turbinát, ezért a gőzben lévő apró szilárd anyagok folyamatos vizsgálata mellett, az első néhány napban a gőzt felügyelt és ellenőrzött helyre engedjük, ami mérsékelt zajhatással is járhat.”

A kifújatás keltette hanghatás már a hétvégén is érzékelhető lehet, és december hónap közepéig bármikor ismétlődhet. A beüzemelés során ugyanakkor a mérnökök figyelnek arra, hogy kifújatás csak napközben, 8 és 18 óra között történjen, így a környéken lakók pihenését a beüzemelés érdekében nélkülözhetetlen művelet nem fogja jelentősen zavarni. A gőzkifújások hanghatással járhatnak ugyan, ám sem az emberekre, sem a környezetre nem jelentenek veszélyt.

A PANNONPOWER bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermékeket felhasználó erőművi blokkjának beüzemelése ezt követően is folytatódik. A nagy körültekintést igénylő, aprólékos munka lépésről lépésre halad. Az egyes berendezések és eszközcsoportok tesztjeit, illetve a földgázos begyújtást követően rövidesen már bálázott tüzelőanyaggal táplálják a kazánt. A rendszer próbaüzeme a tesztek sikeres és hibátlan befejezését követően indulhat, a jelenlegi tervek szerint – és a felmerülő hiányosságok javításához szükséges idő függvényében – még ebben az évben.

Az új erőművi blokk működésével a PANNONPOWER gyakorlatilag teljes egészében megújuló (zöld) alapokra helyezi Pécs távfűtését. Az új kazán ugyanis a meglévő, faaprítékot felhasználó biomassza-tüzelésű kazánt egészíti majd ki. A két blokk együttes teljesítménye elegendő ahhoz, hogy a baranyai megyeszékhely 31 ezer lakásának és 450 közintézményének fűtéséhez szükséges hőmennyiséget előállítsa.

Ezzel Pécs lesz az első hazai nagyváros, amelynek távfűtése teljesen megújuló energiaforrásból származik, így helyben megtermelt energiahordozói révén függetlenedni tud az importból származó fosszilis tüzelőanyagoktól. A légkört többlet széndioxid-kibocsátással nem terhelő új erőmű ráadásul a tüzelőanyag összegyűjtése, tárolása és szállítása révén mintegy 150 embernek ad munkát a régióban, miközben összességében mintegy 3,5 milliárd forinttal növeli tüzelőanyag-beszállítóinak éves bevételét.