Beérett Pécsen a banán

Ősz ide vagy oda, ez a pécsi banánfa most érzi a legjobban magát. Főleg, hogy beérett a termése, ami nem is akármekkora. Hatalmas! 

hirdetés

Afrikában őshonos növények virágoznak, a gyümölcsök termést hoznak és a kaktuszokból is kibuggyantak a friss hajtások. A Pécsi Tudományegyetemen Botanikus kertjében mintha most éledne a természet. Pedig október közepét írunk.

A nagy durranás mégiscsak ez a banánfa:

Termése öt kilogrammos lehet. Ami azért nagy szó, mert törpefáról beszélünk, így a banánoknak is inkább banánkáknak kellene lennie. Ehelyett viszont igazi látványosság a hatalmas banánhalom. Az pedig, hogy Pécsett ekkora termést szüretelhetnek majd le, szintén szenzáció.

Mutatjuk közelebbről is:

És még közelebbről:

Babayné Boronkai Erzsébettől, a botanikus kert vezetőjétől megtudtuk, hogy a banánfa egy évben egyszer hoz termést, és azt általában december közepén szokta. Most viszont a sok napsütésnek és talán egy kis plusz trágyának is köszönhető, hogy még import gyümölcsnek is elmenne egy jó kis turmixba ez a banán. Hiszen ez ehető és nagyjából ugyanolyan íze is lehet, mint a bolti változatának.

Nézzük távolabbról is:

És még távolabbról:

A többi növény és gyümölcsfa is igazán jól érzi magát. A narancs, – ami egyelőre citromnak néz ki – hamarosan beérik és szintén le lehet majd szedni. Ezek – a banánnal együtt – üvegházban vannak tartva.

Ez az afrikai édes szamóca, ami – egyébként savanyú – Brazíliából származik, de mediterrán városunkban is hozza gyümölcseit.

És van még itt kék margaréta és sárga afrikai krizantém is, melyek szintén virágba borultak.