Befejeződött a Duna vízminőségét javító projekt – a DDNPI is részt vett benne

Mintegy 6,5 milliárd forintba került az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telep nitrogén és foszfor eltávolítója, továbbá a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság öt helyszínén a víz visszatartását szolgáló beruházás – mondta Kovács Péter a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a 2006-ban indult projekt zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

hirdetés

Az amerikai dollárban 33 milliós beruházásból 11,5 milliót adott a Globális Környezetvédelmi Alap (Global Environment Facility – GEF), 8,1 millió volt a világbanki hitel, 11,7 millió a Fővárosi Önkormányzat hozzájárulása, illetve 1,4 millió dollárt a vidékfejlesztési tárca biztosított – ismertette a finanszírozás részleteit a főosztályvezető.

A teljes összegből 5 milliárd forint jutott a szennyvíztisztítóra, a Gemenc és Béda-Karapancsa területén történt beavatkozás, továbbá a projekt népszerűsítése és a szemléletformálás együtt 1,5 milliárd forintba került.

A 18 Duna menti és fekete-tengeri országot érintő tíz projekt célja – amelynek egyike a most zárult magyar beruházás -, hogy a Duna vizének tisztábbá tételével csökkentse a Fekete-tenger szennyezését – mondta Sanyu Lutalo a Világbank szakértője. A teljes beruházási összeg 280 millió dollár.

Az újpesti tisztítóból nem kerülnek ki növényi tápanyagok, a Duna déli szakaszán pedig szétterítik, és a lehető legtovább tartják az ártérben a folyó vizét, amelyből a helyi növények szűrik ki a szennyeződést – erről Márk László, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese beszélt.