Beiktatták Udvardy György püspököt

Udvardy György átvette a Pécsi Egyházmegye vezetését a húsvéthétfőn megtartott ünnepi szentmisén. Az új megyés püspököt Julius Janus pápai nuncius iktatta be hivatalába. A pécsi bazilika teljesen megtelt hívekkel, papokkal, meghívott vendégekkel , s az eseményre hivatalosak voltak az egyházmegyei vezetők, de a ceremónián a város vezetői is is részt vettek.

hirdetés

Az eseményen Julius Janus olvasta fel XVI. Benedek pápa kinevező bulláját, s e szerint a Udvardy György rendelkezik a szükséges erényekkel és tekintéllyel az egyházmegye vezetését illetően. A nuncius megköszönte Mayer Mihály püspök több mint két évtizedes szolgálatát, valamint az egyházmegye vezetésével ideiglenesen megbízott Veres András, apostoli kormányzó munkáját, mert „elmozdított néhány követ, hogy Krisztus láthatóan jelen legyen”.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Udvardy Györgyről szólva elmondta, hosszú éveken át szolgálta az egyház küldetésének teljesítését, s nagy gonddal intézte az általános helynöki teendőket. Őszinte szeretettel fordult a papok felé, látogatta a betegeket, temette tisztelettel és tisztességgel az elhunyt paptestvéreket is. Munkája igazi hozzájárulása volt ahhoz, hogy egyház jó közösségként működjön.

Mint azt Udvardy György beiktatásán elmondta, örömmel fogadta a pápa megtisztelő bizalmát, azt, hogy egy igen nagy múltú, gazdag hitélettel és kulturális hagyománnyal rendelkező egyházmegye élére nevezte ki. Kiemelte, kész vállalni a feladatot, betartani és betartatni minden olyan egyházi és világi előírást, amely az egyházmegye törvények szerinti vezetésével és kormányzásával jár.

Az új vezető egyben együttműködési szándékát nyilvánította ki a tudomány, a kultúra, a közélet, az önkormányzatok, a tájékoztatás képviselői részére a közjó előmozdítása érdekében.