Beindul a közvilágítás a Balokány-ligetben

Az egyik, pécsi fiókteleppel rendelkező élelmiszeripari társaság 19 millió forintos támogatást ajánlott fel a városnak a Balokány-liget fejlesztésére. Az önkormányzat a pénzből a park és környezetének kivilágítását oldja meg több mint húsz lámpával jövőre.

hirdetés

A pécsi önkormányzatot még tavaly kereste meg a cég azzal a szándékkal, hogy közérdekű kötelezettségvállalás keretében 19 millió forintos szolgáltatást a Balokány-liget karbantartására, rendezésére, felújítására. Az önkormányzat a felajánlásból elsősorban a park térvilágítását oldja meg.

Erre vonatkozóan már terveket is rendelt a város, így a Balokány liget és a Kodály Központ melletti bekötőút megvilágítását összesen 27 lámpatest szórja majd a fényt a jövő évtől. A város azt reméli a beruházástól, hogy a világítással egyrészt visszaemelik a parkot a városi vérkeringésbe az esti órákban is, valamint jelentősen nő a közbiztonság is.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy uniós pályázati forrásból újítaná fel a pécsi önkormányzat a volt Pepita diszkó épületét is a Balokány-ligetben, hogy később közösségi házként működhessen. Az egyre jobb színben lévő park és a ház fenntartását egy civil szervezet oldaná meg.

A park gondozása, a helyi közösség erősítése okán létrejött Balokány-ligetért Egyesülettel a minap állapodott meg az önkormányzat arról, hogy az egyesület a jövőben igyekszik megőrizni a park természeti értékeit, végzi a területen a karbantartási munkákat, s lehetőség szerint folyamatos fejlesztéseket is végrehajt.

Egy másik pályázat a Balokány-ligetet érintő természeti problémákat orvosolná. A forrásokból a tó vízminőségét szabályozhatnák, a környező zöldterületet gondozhatnák, állíthatnák helyre, védhetnék.