Beindult az építőipar

J

Az építőipar termelése áprilisban 27,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a munkanaptényezővel kiigazított és a nyers adat szerint egyaránt. Az épületek építése 9,6, az egyéb építményeké – vasútfelújítási és útépítési munkák, valamint közműfejlesztések jóvoltából – 46,5 százalékkal nőtt – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

hirdetés

Az első négy hónapban 27,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene a múlt év azonos időszakához képest.

Az építőipar áprilisi teljesítménye – az előző két hónap gyors növekedése után – 1,3 százalékkal elmaradt az előző havitól.

A szezonálisan kiigazított indexek szerint az épületek építése a február-márciusi kiugró növekedés után 11,1 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal nagyobb volt az egy hónappal korábbinál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése – az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése – áprilisban 7,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összevetve a márciusi 31,1 százalékos emelkedés után. Az egyéb építmények építése még a márciusi 48,4 százalékosnál is jóval gyorsabban, 65,1 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 10,0 százalékkal nőtt 2013 áprilisához képest a kiugró márciusi 26,5 százalékos ütemet követően.

Az áprilisban kötött új szerződések volumene 35,1 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 49,3 százalékkal nőtt a 2013-as alacsony bázishoz képest. Az emelkedés néhány ipari és oktatási épületre kötött, nagy értékű szerződés eredménye – közölte a KSH.

Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 26,9 százalékkal haladta meg az előző évit. Az áprilisi bővülést elsősorban közműépítésekre kötött nagy értékű szerződések eredményezték – emelte ki gyorstájékoztatójában a statisztikai hivatal.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 65,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 7,1 százalékkal, az egyéb építményeké 85,8 százalékkal volt magasabb, mint 2013 áprilisában.