Bekeményítenek az illegális lerakók ellen

Az elmúlt napokban két illegális hulladéklerakót is sikerült fülön csípni a pécsi közterület-felügyelőknek. A jómadarak éppen építési törmeléket raktak le teherautókkal és traktorokkal Pécs külterületén, mikor lebuktak. A közteresek és a városüzemeltetési cég keményebben lép fel a szemetelők ellen, miután ezt külön kérte a polgármester az érintettektől.

hirdetés

Az illegális szemétlerakás – ahogy az ország minden részén – egyre több feladatot ad Pécsett is a közterületek kezelőinek, a hatóságoknak. A problémát érzékelte a városvezetés is, ezért egy új programot indítanak a polgármester kérésére a közteresek és a városüzemeltetési feladatokat ellátó Biokom NKft.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere lapunknak elmondta, arra kérte az érintetteket, hogy összefogot akciókat indítsanak a lerakók felszámolására, az elkövetők felderítésére, de nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés is. Az eljárások szigorítása, az ellenőrzések sűrítése is ezt a célt szolgálja.

DSCN0315

– Nem a levegőbe beszélünk, amikor a tiszta, élhető városról van szó Pécs esetében. A rendőrségtől és saját intézményeinktől, cégeinktől is elvárom, hogy kiemelten kezeljék a területet. Pécs Európa Zöld Fővárosa szeretne lenni néhány éven belül, ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy a lehető legnagyobb szigorral lépjünk fel a szemetelők ellen – jelentette ki a városvezető.

Az akcióban a szemétlerakók mellett kiemelt figyelmet kap az illegális közterület-használat, az engedély nélküli árusítás, valamint a temetői lopások ellen is fellépnek.

Az elvárt szigor első jelei a napokban mutatkoztak meg. A közterület-felügyelet mezőőrei Üszögpusztán és Nagyárpád határában számoltak fel lerakótelepeket, s értek tetten embereket.

DSCN0313 (1)

Az egyik helyszínen a törmelékeket a föld alá is beásták. Mivel az építési törmelék illegális lerakása ugyanúgy törvénybe ütközik, mint bármely más hulladéké, így rögtön hatósági eljárás indult a tettesek ellen, akiket meg is bírságolt a hatóság.

A felügyelők rendszeres ellenőrzéseket tartanak ezentúl is, és rendszeres figyelőszolgálatot szerveznek az illegális lerakótelepek miatt.

Nagy gondot jelent, hogy nehéz bizonyítani azt, hogy ki és mikor rakta le a hulladékot, leginkább ehhez tetten kell érni az elkövetőket. Ennek hiányában azonban az adott telek tulajdonosát terheli a szemét elszállíttatásának költsége, ami akár több millió forintra is rúghat.