Beköltözik a középkor a belvárosba

11 évszázad, 11 órában – Idén első alkalommal, hagyományteremtő jelleggel kerül megrendezésre a Janus Pannonius Középkori Hagyományőrző Fesztivál.

hirdetés

A fesztivál a középkor hangulatát és fontos magyar, különösen pécsi vonatkozású eseményeit idézi fel egyetlen nap alatt. A tervek szerint a következő években a fesztivál mindig egy-egy fontosabb eseményhez kötődik majd szorosabban. A fesztivál védnöke Dr. Őri László, Pécs város kultúráért felelős alpolgármestere.

középkor

2015-ben Pécsett első alkalommal egy olyan hagyományőrző fesztiválra kerül sor, amely hazánk középkori történetének bemutatását, és Pécs város múltjának, hagyományainak minél szélesebb körű megismertetését célozza tizenegy évszázad hangulatának, jeles eseményeinek felidézésével. A középkori Pécs mindennapjaiba való betekintés, valamint a város kulturális, vallási és társadalmi szempontú bemutatása egyaránt célja a Janus Pannonius Középkori Hagyományőrző Fesztiválnak, de mindezt olyan interaktív, élményszerű, a bevonódást ösztönző módon, hogy minden korosztály számára vonzó programot kínáljon.

középkor

(A fotón: Megyer Törzs Déli Gyepüvédői)

A fesztiválprogramban szerepel lovagi torna, lovasíjász bemutató, bábszínház, interaktív játékos boszorkányper, és régészeti séta a város nevezetes pontjaihoz, ahol felkészült előadók a hely történelméhez kapcsolódó érdekességekkel ismertetik meg a résztvevőket. Emellett lehetőség nyílik különböző hagyományőrző kézműves mesterségek megismerésére és kipróbálására, mint például a kovács mesterség, fafaragás, kenyérsütés és így tovább. A fesztivál látogatói a középkori hangulatot idéző hagyományos ételeket és italokat kóstolhatnak meg, és betekintést nyerhetnek ezek elkészítési módjaiba is.

középkor

(A fotón: Hunyadi János Szabad Lovagjai)

A középkori vásári forgatagban krónikásokkal, vásári mutatványosokkal, hittérítőkkel, és vitézekkel is lehet majd találkozni, és különböző hagyományőrző csoportok gondoskodnak arról, hogy a kor mindennapjainak hangulatát minél mélyebben átélhesse a látogató. A bátrabbak ki is próbálhatnak egyes hagyományos magyar harcformákat, találkozhatnak korabeli lovasokkal, íjászokkal, harcosokkal, vagy megmérettethetik magukat a középkori 7 próbán. A kevésbé merész látogatók szakmai előadásokon, illetve zenés, táncos programokon vehetnek részt. A jó hangulatról korabeli zenéket játszó zenekarok, dalnokok is gondoskodnak. A fesztivált este táncház zárja, ahol a résztvevők korabeli táncokat sajátíthatnak el. A helyszínen lehetőség lesz véradásra is a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. A részletes programról a fesztivál honlapján, a janusfesztival.hu címen tájékozódhatnak az érdeklődők.

A fesztivál augusztus utolsó szombatján (2015. augusztus 29.) kerül megrendezésre Pécs város önkormányzatával és a Janus Pannonius Múzeummal együttműködve. A program az időpontnak, a tematikának, a széles és színes programkínálatnak és az interaktív lehetőségeknek köszönhetően jelentős érdeklődésre tarthat számot mind a pécsiek, mind pedig az ország más részein élők, illetve az ide látogató turisták körében. A fesztivált a szervezők hagyományteremtő jelleggel kívánják megrendezni, mert úgy gondolják, hogy a program hosszabb távon is beilleszthető a város életébe, és idővel jelentős hazai, illetve nemzetközi érdeklődésre számot tartó turisztikai eseménnyé nőheti ki magát.

A fesztivál programjain a részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Időpont: 2015. augusztus 29. szombat
Programok: 09:30-21:00 óráig
Helyszínek: Barbakán, Kultúrkert, Várárok
Honlap: janusfesztival.hu
Facebook: https://www.facebook.com/janusfesztival
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/809568799164355/
Kapcsolat: info@mypro.hu
Szervező: MyPro Szakmai Csoport (mypro.hu)