„Belső hangok” miatt kezdett háromszor is vad gyújtogatásba a férfi

Szeptember 16-án a Komlói Járásbíróság folytatólagosan elkövetett rongálás bűntettének kísérlete és rongálás bűntettének kísérlete miatt a hajléktalan vádlott férfit 2 év börtönbüntetésre ítélte 4 éves próbaidőre felfüggesztve, mellette kötelezte a sértettek részére 120 ezer forint kártérítés és az államnak, a büntetőeljárás során felmerült 1.473.354 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlottnak állandó munkahelye, jövedelme nincs, hajléktalan életmódot folytat egy baranyai kisvárosban. A sértettek – akik élettársi kapcsolatban éltek – szívességből engedték, hogy ingatlanjukban lakjon egy éven keresztül azzal a feltétellel, hogy lakóhelyén rendet tart. Viszont a vádlott és a sértettek közötti kapcsolat megromlott 2017 végén – 2018 elején, nem utolsósorban azért, mert a vádlott mentális állapota romlásnak indult.

A vádlott elhatározta, hogy a sértettek ingatlanán található vagyontárgyakat, gépjárműveket és épületeket felgyújtja, mindezt azért, mert hallucinációi során a sértett férfi hangját vélte hallani, aki hipnotizálja és pszichésen irányítja őt.

Az elhatározást tett is követte, 2018. január 21. napján este a lakóhelyén magához vett egy 140 centi hosszú és 3 centi átmérőjű PVC csövet, egyik végére cipőfűzővel egy piros szövetet rögzített, a rongydarabot éghető növényi-olajba, napraforgó étolajba mártotta, majd a sértettek ingatlanához indult az általa készített fáklyával. Amikor odaért, a fáklyát meggyújtotta és a sértettek gépkocsitárolóban álló gépkocsija alá helyezte. A sértett nő észrevette, hogy a gépkocsi alatt valami ég, ezért szólt élettársának, aki az égő fáklyát kivette a jármű alól, azt a közeli füves területre dobta, ahol még 20 percig égett, majd a hideg időjárás miatt elaludt.

A fáklya beavatkozás nélkül 20-30 percen keresztül égett volna a jármű alatt, mely miatt a gépjármű kigyulladhatott volna és a lángok tovább terjedve – a gépkocsitárolóban elhelyezett éghető anyagokra, az épületek szerkezetére figyelemmel – a fafödémes lakóépületre is átterjedhetett volna, amitől a ház teljesen lángba borul. A vádlott a sértettek 23.234.000 forint értékű vagyontárgyait veszélyeztette, emellett a cselekmény időpontjában a sértetteken kívül közös kiskorú gyermekük is ott tartózkodott.

2018. január 31-én késő esti órákban, az iméntihez hasonló módszerekkel és eszközzel a vádlott ismét elment a sértettek ingatlanához, ahol egy másik gépkocsi alá helyezte az égő fáklyát. Ezután a lakóházzal közvetlenül határos baromfiudvarba ment, ahol a ház hézagaiba az általa hozott éghető műanyagokat betömte és meggyújtotta. A lángok 30-40 cm magassággal égtek. A gépkocsi alatt a lángokat a sértett nő észlelte, szólt élettársának, aki a fáklyát eltávolította a gépkocsi alól és értesítették a rendőrséget. Ezt követően észlelték azt, hogy a baromfiudvarban, a lakóházuk keleti oldalának tövében égő tüzet is, mely emberi beavatkozás nélkül a lakóingatlan leégéséhez vezethetett volna.

A vádlott cselekményével a sértettek 21.316.500 forint értékű ingó és ingatlan vagyonát veszélyeztette.

Mindezek után a vádlott 2018. április 23-án a sértettek ingatlanán, a lakóháztól kissé távolabb elhelyezkedő melléképületben okozott kárt hajnali 2 és 3 óra között, melyet a sértett reggel 6 órakor észlelt, értesítette a katasztrófavédelmet és a kiérkező tűzoltók azt 10 percen belül eloltották. Ezzel a sértetteknek 25 ezer forint kára keletkezett, de a cselekménnyel közvetlenül 1.900.000 forint értékű melléképületet veszélyeztetett a vádlott.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős.

Hirdetés