Hétfőtől harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben – brutális forróság jön

Az országos tisztifőorvos hétfő 0 órától egészen csütörtök 24 óráig harmadfokú hőségriasztást adott ki az egész ország területére.

Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlása alapján hozta meg a döntést Müller Cecília. Ilyen riasztást akkor kell kiadni, ha a napi középhőmérséklet, legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot – derül ki a katasztrófavédelem közleményéből.

A Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ajánlásokat is tesz a lakosság számára, mutatjuk is, mire lesz érdemes figyelnie mindenkinek a következő héten.

  • ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre
  • kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását
  • délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon óvintézkedések nélkül
  • az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz
  • a vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe
  • sose hagyjunk gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete (Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látunk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívószámot!)
  • a nagy melegben megnőhet a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert ilyenkor légdugó alakulhat ki a kéményben. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiákhoz is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.