Benzin: a pécsieknek elegük van

Egyre több pécsi teszi le az autóját, vagy vezet kevesebbet a növekvő benzinárak miatt – derült ki körkérdésünkből. A pécsi kutaknál óriási a szórás, így megéri szemezgetni a tarifák között. A nyaralók közül a Horvátországban tankolók járnak a legjobban.

hirdetés

A múlt heti drasztikus – nyolcforintos – üzemanyagár-emelés után ezen a héten újabb emelkedést kell elviselniük az autósoknak. A Mol szerdától három forinttal növeli a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát, míg a gázolaj újabb négy forinttal lesz drágább.

Pécsett cikkünk készültekor, azaz az emelést megelőzően az üzemanyagárak összehasonlításával foglalkozó holtankoljak.hu honlap szerint óriási, több mint tízforintos szórás volt a kutak között. A majdnem minden pécsi benzinkút tarifáit tartalmazó összeállításból kiderül: a benzin esetében a legolcsóbb a Maléter Pál úti Mol volt, míg a gázolajat a Sport utcai magánkút mérte a legjobb áron. A városban az OMV, az Agip és a Shell volt a legdrágább kedden.

Az általunk és a Pécs TV által a kutak környékén megkérdezett pécsiek egyre rosszabbul viselik az emeléseket. Sokan már korábban elővették biciklijeiket, vagy robogót vásároltak a rövidebb városi távolságok leküzdésére, az idősebbek pedig már régóta inkább buszbérletet használnak. A motorizáció hívei robogóval a drasztikusan kisebb fenntartási költségek mellett kilométerenként akár húsz forintot is spórolhatnak, ráadásul gyorsabban is eljutnak céljukhoz.

Az egyik autós, a Békéscsabáról Pécsre látogató, Zoltánként bemutató fiatalember három gyermeket nevel. Mint mondta, szerinte szabad rablás folyik hazánkban üzemanyag-értékesítés címén. Hozzátette: az adók csökkentésével az állam is tehetne a növekvő költségek ellen. Elmondta: ha 250 forint lenne a benzin ára, szívesebben vásárolna, s többet autózna.

Császár Vilmos szerint az állami olajipari vállalat árpolitikája miatt szabadultak el az árak. Mint mondta, 300 forintos benzinárat tartana elfogadhatónak.

Többen megemlítették: az üzemanyagon nem tudnak spórolni, hiszen messziről járnak be Pécsre, a közösségi közlekedéssel pedig nem érik el a várost. Közülük néhányan azt mondták: inkább az autók nem kötelező karbantartásán spórolnak pénzt.

A nyaralók és a határ mellett élők jobban járnak

A korábbiaknál nagyobb mértékben drágultak az üzemanyagok kedden Horvátországban is, ahol a magyarországi árakhoz képest így is 20-40 forinttal olcsóbban lehet tankolni. A legnagyobb hálózattal rendelkező INA honlapján olvasható árlista szerint az Eurosuper BS 95 Class benzin ára az eddigi 9,66-ról 9,94 kunára emelkedett, az Eurodizel BS Class gázolajért az eddigi 8,97 helyett 9,23 kunát kell fizetni. Az olajtársaság egyes, elsősorban autópályák mentén lévő töltőállomásainál a maximált áraknál 5 lipával többet, míg másutt – például több tengerparti város közelében lévő kútjánál – kevesebbet kér az üzemanyagért.