Beszámoló az árvízi védekezésről

Ma délelőtt összehívták a teljes Operatív Törzset a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon, ahol az árvízi védekezésben érintett szervezetek képviselői beszámoltak az egyes területek árvízi feladatairól, közölte Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

hirdetés

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. képviselője elmondta, az árvíz miatt Bár településen a szennyvíz elszállítását szippantós autóval fogják végezni az áradás ideje alatt. Előreláthatólag Dunaszekcső településen nem lesz szükség a járművek igénybevételére. Hozzátette, a Mohácsi szigeten található ivóvíznyerő kutakat folyamatosan felügyelik az árvíz ideje alatt.

A Magyar Vöröskereszt folyamatosan gyűjti az önkénteseket a védekezési munkálatokhoz. A szervezet emellett a védekezésben résztvevő személyek ellátásában tud segítséget nyújtani.

Az E-ON Gázhálózati Zrt. képviselője elmondta, a Duna Baranya megyei szakaszán megerősítik a területgazdai feladatok ellátását, valamint pontosítják a fő elzáró pontokat.

A Pannon Volán Zrt. a tegnapi nap során négy autóbuszt bocsátott a katasztrófavédelem részére. Ezek a buszok szállították a megyei tűzoltókat a Pest megyébe. Emellett három autóbusz huszonnégy órás készenlétben van az árvíz ideje alatt. A vízszint tetőzésének idejére ezt a számot megtöbbszörözik, és szükség esetén a védekezés helyszínére szállítják a beavatkozó erőket.

Ma reggel a Tüke Busz Zrt. felajánlásával egy autóbusz Pécsről Bár településre szállította az önkéntes segítőket.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság képviselője tájékoztatott a Duna várható vízszintjéről, mely a jelenlegi becslések szerint 940 cm-en fog tetőzni. Hozzátette, az állami védtöltés biztonságos. Probléma abban esetben merülhet fel, amennyiben a tetőzés elhúzódik. Ez ugyanis a gátak állékonyságát veszélyeztetheti. A magas vízszint miatt fakadó vizekre számítani lehet, mely további helyi védekezést igényel majd.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve felmérte az otthonukban ápolt személyeket, az állapotos nőket és a mozgásukban korlátozott személyeket. Továbbá felvették a kapcsolatot az ivóvíz-szolgáltató képviselőivel. A szakigazgatási szerv Bár és Dunaszekcső településen szórólapokat osztott a lakosság körében, melyben az alapvető higiénés szabályokra hívta fel a figyelmet.

A mentőszolgálat munkatársa elmondta, folyamatosan szervezik a tartalék munkaerőt, és ellenőrizték a riasztási listákat is. Szükség esetén a védekezés helyszínén biztosítani tudják az egészségügyi ellátást.

A rendőrség védelmi tisztje elmondta, pontosították a rendőri állomány bevethetőségét. Emellett folyamatosan szolgálatot látnak el az árvízi védekezés helyszínein. Dunaszekcső belterületén kisebb forgalomkorlátozásokra lehet számítani a homokszállító járművek közlekedése miatt. Itt is folyamatos a rendőri jelenlét. Hozzátette, a rendőrség felkészült a katasztrófaturisták kezelésére, és az elhagyott területek védelmére.

A MÁV képviselője felajánlotta a társaság segítését a szállítási feladatok ellátásában.

Az E-ON áramszolgáltató képviselői is megtették a megelőző biztonsági intézkedéseket az árvízzel érintett területeken.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. képviselője tájékoztatott, hogy egyelőre nincs forgalomkorlátozás és lezárás a megye útjain. A társaság teljes állomány készenlétben van.

A Támasz Alapítvány önkéntesekkel és szállás biztosításával tudja segíteni az árvízi munkálatokat.

Az Operatív Törzs teljes összehívására akkor kerül sor, amennyiben azt az árvízi helyzet indokolja.

Ma reggel Mohácsnál a Duna vízszintje 767 cm volt, mely az elmúlt 24 órában 38 centiméteres emelkedést jelent.

Védekezési munkálatok jelenleg Bár és Dunaszekcső településen folynak. Báron 130 fő védekezik, ahol a gát készültségi szintje 80%-os. Itt mintegy 8 000 homokzsákot használtak fel, és még kétezer darab homokzsákot fognak felhasználni. Az eddig felhasznált homok mennyisége 160 köbméter.

Dunaszekcső településen 160 fő váltásos munkarendben dolgozik. Itt a gát készültségi szintje közel 60 százalék. A településen eddig 26 000 homokzsákot használtak fel, és még húszezer homokzsák beépítésére van szükség. Az eddig felhasznált homok mennyisége 520 köbméter.