Betegágyak sittesektől

Speciális ágyakat és matracokat kaphat a jövő év végéig több mint 250 ápolást-gondozást nyújtó intézmény az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) közös pályázata nyomán.

hirdetés

A szociális államtitkárság szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 300 millió forintos támogatásból 1600 speciális elektromos betegágyat és 987 egészségügyi, a felfekvés kialakulását megelőző matracot osztanak szét bentlakásos állami és nem állami fenntartású szociális intézmények között.

Az ágyakat büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartottak kötelező foglalkoztatása keretében állították elő – tették hozzá.

Mint kifejtették: a modern ápolást segítő ágyak jelentősen segítik a gondozók mindennapi munkáját, és javíthatják a bentlakásos intézmények lakóinak közérzetét, fizikális és mentális állapotát.

A szociális intézmények költségvetése nem teszi lehetővé a tárgyi feltételek javítását, így – mint az államtitkárság közleményében felidézte – a minisztérium már tavaly is biztosított támogatást erre a célra. Idén a tavalyi évhez képest szélesebb fenntartói körben tudtak támogatást nyújtani ehhez.

Annak érdekében pedig, hogy az állami és civil fenntartók után az egyházi intézmények is támogatást kaphassanak, a szociális államtitkárság az NRSZH-n keresztül a napokban újabb 60 millió forintos pályázatot hirdet – olvasható a közleményben.