Betegellátást is érinti a víz

 Baja környékén is át kellett szervezni az egészségügyi ellátást, mivel a bajai Duna-híd lezárása miatt több településről nem lehet a betegeket Mohácsra vagy Pécsre szállítani. A betegellátás, a háziorvosi ellátás és a gyógyszertári ügyelet azonban az árvíz által érintett területeken mindenhol megoldott – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal (ÁNTSZ) vasárnap az MTI-vel.

hirdetés

A közlemény szerint vasárnap 14 órakor zárták le a Türr István hidat Bajánál, ezért a Duna keleti oldalán található, de Baranya megyéhez tartozó Homorúd, Újmohács, Sárhát, Alsókanda, Felsőkanda településekről nem lehet elérni az ellátásra kijelölt mohácsi, illetve pécsi kórházakat.

A betegellátást a Bajai Kórház és a Szegedi Tudományegyetem klinikáinak bevonásával szervezték át. Ez utóbbi intézmény különösen a hemodinamikai, az idegsebészeti, valamint a magasabb szintű traumatológiai, sebészeti és gyermekgyógyászati ellátásról gondoskodik, ha szükséges.

Győr-Moson-Sopron megyében – még a korábbi napokban – öt járásképtelen, otthonában ápolt beteget szállítottak a győri kórházba, az e célra kialakított osztályra. Dunaszegen és Győrladaméron a megemelkedett talajvízszint miatt a szennyvízcsatornák telítődtek, a Pannon-Víz Zrt. tájékoztatása szerint az átemelők üzemelnek, a szennyvízelvezetés megoldott, csak a mélyebben fekvő területeken fordulhat elő egy-egy helyen túlcsordulás, de ennek kezelésére felkészültek.

Komáromban a háziorvosi ügyelet átmenetileg a volt tűzoltó-laktanyában működik. Komárom-Esztergom megye veszélyeztetett településein mindenhol megoldott az ivóvízellátás, de Dömösön, Pilismaróton (illetve a Pest megyei Dobogókőn) továbbra is csak forralás után alkalmas a csapvíz emberi fogyasztásra. Zacskós vizet Dömösön, Pilismaróton és Neszmélyen (valamint a Pest megyei Dunabogdányban) biztosítanak.

Az Almásfüzitőt vezetékes ivóvízzel ellátó 3 kútból egyet leállítottak, de a szolgáltatás folyamatosan biztosított. A közlemény szerint az almásfüzitői vörösiszap-tározók védelme biztonságos, a szakemberek óránként járőröznek a gáton, ellenőrzik annak állapotát. Hozzátették, a Dunaalmáson található Közép-Európai Gáz Terminál telephelyét mobil gáttal védik, a létesítmény nincs veszélyben.

Budapesten a Lukács Gyógyfürdő területén lévő kórtermekből – a létesítmény lezárása miatt – 20 beteget helyeztek el az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben.

A fővárosban és Pest megyében is folyamatosan zajlik a befogadóhelyek közegészségügyi ellenőrzése, illetve azoké az átmeneti szállásoké is, ahol a védekezésben részt vevő erdélyi és máshonnan érkezett önkénteseket és hivatásosokat szállásolták el.

A Fővárosi Vízművek Zrt. arról tájékoztatott, hogy a betáplálási pontokon vett vízminták (gépházak) mikroszkópos biológiai vizsgálatának eredményei megfelelőek, a fogyasztói hálózatban nem észleltek vízminőségromlást.
Az árhullám tetőzésére a Duna Budapesttől délre eső szakaszán is készülnek a népegészségügyi szakigazgatási szervek. Baja térségében egyelőre zavartalanul üzemel a városi vízmű és a szennyvíztisztító-telep. Tolna megyében is tart azoknak az átmeneti szállásoknak a közegészségügyi ellenőrzése, amelyek egy esetleges kitelepítés esetén befogadóhelyként szolgálhatnak. Fejér megyében eddig csak néhány embert kellett az otthonából átmenetileg kiköltöztetni, zömmel rokonok, ismerősök fogadták be őket. A veszélyeztetett megyei településeken is megtörtént a szennyvízcsatornák szakaszoló lezárása, védelmének kialakítása.

Az ÁNTSZ továbbra is mindenkit az általános higiénés szabályok fokozott betartására kért. A védvonalakon dolgozók figyelmét külön is felhívta arra, hogy a munkavégzés során felhevült testet a megáradt folyó vizével hűsíteni tilos. A víz fertőző források közvetítője lehet, a kézről szájon át, illetve a nyálkahártyákon keresztül (például szemet megdörzsölve) nagyon könnyen kerülhetnek olyan kórokozók a szervezetbe, amelyek bél- és gyomorrendszeri panaszokat okozhatnak. Különösen fontos az is, hogy a szülők a gyermekeiket ne engedjék az árvízzel elöntött sekély részeken a vízben játszani, pancsolni – áll a közleményben.