Betonfalat húznak fel a britek Calais-nál

Egy „új, nagy fal” építésébe kezdenek Calais-nál, hogy növeljék a kikötő és a kamionsofőrök biztonságát – jelentette Robert Goodwill brit bevándorlásügyi miniszter. Erre szerinte azért van szükség, mert a már álló kerítés ellenére a migránsok még mindig feljutnak a Nagy-Britanniába tartó teherautókra. Helyi fuvarosok és gazdák hétfőn blokád alá vették a kikötőt, hogy rábírják a hatóságokat a calais-i tábor felszámolására – írja az Origo.

hirdetés

A 4 méter magas fal része a brit és francia kormány közös, 17 millió fontos intézkedéscsomagjának, melynek célja a kikötő biztonságának javítása. Az 1,9 millió fontba kerülő fal építését a Guardian beszámolója szerint Robert Goodwill bevándorlásügyi miniszter azzal indokolta a brit alsóházban, hogy a már megépített kerítés ellenére még mindig sokan feljutnak a kamionokra.

A tervek szerint az év végéig elkészülő fal négy méter magas lesz, sima betonból építik, hogy ezzel is nehezítsék a megmászását. Egy kilométer hosszan, a kikötőbe vezető autópályával párhuzamosan fog futni, megakadályozva a kamionokat esetenként kövekkel és más tárgyakkal lelassítani próbáló migránsok akcióit. A fal külső oldalát fákkal és virágokkal fedik be, hogy kevésbé nyomasztó látványt nyújtson.

A fuvarosokat képviselő érdekvédelmi szervezet szóvivője azt mondta, a fal építése az adófizetők pénzének pazarlása. Ennél ugyanis sokkal fontosabb lenne a kikötőtől távolabb eső utak biztonságának növelése. A bevándorlásügyi miniszter ezért hangsúlyozta, hogy nem ez lesz az egyetlen intézkedés, például kialakítanak még egy parkolót is a kikötőnél, ahol 200 kamion biztonságosan várakozhat majd.

Egy, a calais-i táborban élőket segítő jogvédő szervezet képviselője más okból kritizálta az ötletet. Szerinte a fallal csak annyit lehet elérni, hogy a megkerülése érdekében az embereknek többet kell majd menniük. Ráadásul a kamionokra feljutni próbáló migránsok nagyobb veszélynek lesznek kitéve, és az embercsempészek és emelhetnek a tarifáikon.

Kamionsofőrök, helyi gazdák, kereskedők és kikötői alkalmazottak hétfőn blokád alá vették a kikötőbe vezető utakat, hogy így kényszerítsék ki a calais-i tábor teljes felszámolását. Szerintük az utakon a helyzet egyre rosszabb, a táborban lakók egy része a kamionokban is kárt tesz a feljutás érdekében, vagy különböző tárgyakkal próbálja lelassítani őket. A blokádot hétfő este feloldották, miután ígéretet kaptak veszteségeik megtérítésére és a tábor év végig történő felszámolására.

Az észak-franciaországi Calais határában másfél évvel ezelőtt alakult ki a menekültek és migránsok lakta tábor, amelyet azóta is megtűrnek a hatóságok. A túlzsúfolt táborba június óta ismét nagyobb számban érkeztek a Nagy-Britanniába átjutni próbálkozó emberek. A tábor autópályához közelebb eső részét tavasszal felszámolták a hatóságok. Most pedig arra szeretnék rábírni a még hátramaradt mintegy 7000 lakót, hogy év végéig önként hagyják el Calais-t – ehhez menedékkérelmet kéne beadniuk Franciaországban, aminek elbírálását befogadóközpontokban várhatnák meg. Ezt sokan elutasítják, mivel így lemondanának a Nagy-Britanniába jutás esélyéről.