Beütötted a fejed? Komoly baj is lehet belőle!

Magyarországon évente több mint 50 ezer ember szenved különböző súlyosságú fejsérülést. Ezek nagy része látszólag banális. A legújabb tudományos vizsgálatok alapján azonban egyre inkább nyilvánvaló, hogy még az enyhe koponyasérüléseket sem szabad félvállról venni!

hirdetés

Elsősorban a fiatalokat érinti, hogy a sportolás során elszenvedett, különösen az ismétlődő sérülések később, azaz hosszú távon, idegrendszeri károsodást okozhatnak! Ez a kiindulópontja a Pécsett megrendezett 7. Pannon Szimpóziumnak, amely a központi idegrendszer baleseti sérüléseinek kutatásával, kísérletes és klinikai gyógyításával foglalkozik.

A Nemzeti Agykutatási Program és különböző, részben az Egyesül Államok Védelmi Minisztériuma, részben az Európai Unió FP7-es kutatási programja által támogatott pécsi vizsgálatok, és a Magyar Tudományos Akadémia pécsi Klinikai Idegtudományi Képalkotó Csoportja által végzett kutatások révén a Pécsi Tudományegyetem klinikái a központi idegrendszer baleseti sérüléseinek gyógyítása terén az európai élvonalba tartoznak. Ennek elismerése, hogy közel 40 külföldi vendégelőadó vezető professzor érkezik a szimpóziumra, köztük az Amerikai Idegsebészeti Társaság elnöke, három nemzetközi folyóirat főszerkesztője, a Neurotraumatológiai Világtársaság elnöke és teljes vezetősége, és az Idegsebészeti Társaságok Világszövetsége Neurotraumatológiai Bizottságának elnöke.

A Szimpózium a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulójáról megemlékező ünnepi rendezvénysorozat kiemelkedő tudományos eseménye. A kongresszus szervezőinek társadalmi célja felhívni a figyelmet, hogy elsőrendű fontosságú a különböző súlyosságú koponya-, agy- és gerincvelő sérültek korszerű ellátásának biztosítása, a gyógyítás és megelőzés feltételeinek állandó javítása hazánkban is.