Bezárja egyik kollégiumát a Pécsi Tudományegyetem

Bezárja egyik kollégiumát a következő tanévtől a Pécsi Tudományegyetem (PTE) , hogy javítsa további hat ilyen intézményének kihasználtságát, jobb körülmények között helyezhesse el a hallgatókat, és ne kelljen emelnie a szállásért fizetendő díjakat.

hirdetés

Pintér Mihály, az egyetemi hallgatói önkormányzat alelnöke a szenátus csütörtöki döntése után az MTI-nek elmondta, hogy a Damjanich utcai kollégium az, amely ősztől már nem fogadja a PTE diákjait. Hozzátette: a lépést a hallgatói létszám demográfiai okokra visszavezethető fokozatos csökkenése mellett a hallgatói összetételben bekövetkezett változások is indokolták.

Rámutatott, hogy amíg korábban az ország távoli vidékeiről is nagy számban jöttek Pécsre tanulni a fiatalok, ma a nagy részük a Dél-Dunántúlról érkezik, és többségük nem igényel kollégiumi ellátást.

Pintér Mihály elmondta, hogy a Damjanich utcai kollégium bezárásával az ott lakó 120 diák az egyetem más, komfortosabb elhelyezést kínáló intézményéibe költözhet, melyek kihasználtsága javulni fog. További előny, hogy a megtakarított üzemeltetési költségeknek köszönhetően a következő tanévtől nem emelkedik a jelenleg 18 ezer forintos kollégiumi díj.

A PTE-n tavaly októberre fejeződött be az a 10 milliárd forintos rekonstrukciós program, amely az egyetem hét kollégiuma közül négynek a felújítását és a rektori hivatalnak a Szántó útról a 48-as téren álló Szent Mór Kollégiumba való költözését, illetve az ottani épület átalakítását foglalta magában.

Az egyetem a pécsi kollégiumaiban a nappali tagozatos hallgatói mintegy harmadának, 3600 diáknak biztosít férőhelyet, és ez nagyjából megegyezik az igénylők számával. A kollégisták közül 2600-an olyan korszerű, 2-3 személyes szobát kaphatnak, amelyben minikonyha, vizesblokk, modern bútorok találhatók, és mindenkinek külön internetcsatlakozási lehetősége van.