Bezzeg a BKV kap ötmilliárdot

Ötmilliárd forintos támogatást szavazott meg a kabinet a BKV-nak, a pénz “úton van” a tömegközlekedési céghez – közölte a kormányszóvivő.

hirdetés

Giró-Szász András csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a főváros vezetésétől egy azonnali segítségre vonatkozó kérelem érkezett a kabinethez a napokban a BKV finanszírozására.

A szóvivő ugyanakkor hozzátette azt is, hogy Budapesten összpontosul a magyar GDP, valamint a városok által szedett adóbevételek jelentős része, ezért a fővárosnak a jövőre nézve “ki kell találnia” egy koncepciót, hogy ezekből a bevételekből nagyobb mértékben és biztonságosabban tudja finanszírozni tömegközlekedését.

Tarlós István főpolgármester a hét elején sürgős segítséget kért a BKV helyzetének kiegyensúlyozásához Orbán Viktor miniszterelnöktől; a városvezető kormányfőnek írt levele szerint ha nem teljesül a kérése, akkor a tömegközlekedési társaság “egészen rövid időn belül működés- és fizetésképtelenné válik, és nem lesz képes alapvető feladatát megoldani”.