Bikaviadal és mítosz a Negyedben

A következő hónapok képzőművészeti kiállításai igen színesek lesznek, így aki a Pécsi Galériában és a Negyedben jár, ne felejtse a következő eseményeket. 

hirdetés

A Málenkij-robot című kiállítás − amely a Zsolnay Negyed Rózsaszín kiállításának épületében tekinthető meg − vándorúton van: Brüsszel, Budapest, Debrecen és Nyíregyháza után érkezett városunkba április 17-én. A tárlatot Bocskor Andrea (Fidesz-KDNP) EP képviselő, a kiállítás létrejöttének megálmodója nyitotta meg, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár pedig felhívta a figyelmet az emlékezés fontosságára, a történelem viharos időszakaiban történtekre. A kiállítás Pécsre jutásának kezdeményezője Őri László alpolgármester, aki az iskolák figyelmébe ajánlja annak megtekintését, akár rendhagyó történelem óra keretén belül is.

A Bikaviadal Mozdulatok: Goya, Hemingway és José Tomás című kiállítás május 6-án 17 órakor nyílik a Pécsi Galéria Széchenyi téri kiállítótermében. A kiállítás egyik anyaga az elmúlt negyven év termése: 24 rajz papíron, Javier de Villota madridi művész alkotásai, főleg pasztell- és vöröskréta rajzok, bár az újabbak között előfordulnak kollázsok is. A Bikaviadal mozdulatok sorozat mellett a festő Szürkék című sorozata is helyet kap a kiállításon, amelyet legutóbb Budapesten a Nemzeti Galériában állítottak ki a Fordulópontok/Turning points nemzetközi projekt keretében.

A Mítosz és identitás – Thorma János festőművész (1870-1937) kiállítása a Széchenyi téri galériában még május 3-ig megtekinthető. A tárlat 53 eredeti olajfestményt tartalmaz, köztük olyanokat, melyeket eddig csak ritkán, vagy még nem állítottak ki. A tárlat számos múzeumból és tizenegy magángyűjteményből érkező képeinek értéke 320 millió forint.

Aknay János festőművész kiállítása a Zsolnay Negyed m21 galériájában május 10-ig tart nyitva. A Kossuth- és Munkácsy-díjas alkotó művészete szervesen illeszkedik a szentendrei iskola konstruktív, illetve konstruktív-szürrealista vonulatához. Visszatérő motívumai – ház, angyal, bábu, kereszt, ablak – egyrészt a szentendrei architektúra elemeiből, másrészt a város progresszív művészeti hagyományaiból táplálkoznak.