Bizakodóbbak a magyarok

Spórolhatunk, sokat

Magyarországon a fogyasztói bizalom indexe az első negyedévben 57 ponton állt az előző negyedévi 54 pontot követően – közölte a Nielsen kedden az MTI-vel.

hirdetés

Közleményében a piackutató cég hangsúlyozza, hogy Magyarország ahhoz a tizenöt európai országhoz tartozik, ahol emelkedett a fogyasztói bizalmi index az idei első negyedévben a tavalyi negyedik negyedévhez képest.

A Nielsen felméréséből kiderült: a magyar válaszadók 23 százaléka kedvezőnek látja a személyes pénzügyi kilátásait a következő tizenkét hónapra, a tavalyi negyedik negyedévben ez az arány 22 százalék volt.

A vásárlási kedvet a megkérdezettek 19 százaléka ítélte pozitívnak az első negyedévben a negyedik negyedévi 20 százalékot követően.

A saját munkahelyi kilátásait a következő tizenkét hónapra a magyar megkérdezettek 13 százalék látja jónak, ami 2 százalékponttal több, mint az előző negyedévben – tájékoztatott a Nielsen.

Európában a harminckét vizsgált ország átlagos indexe az első negyedévben 76 pontról 77-re emelkedett, ezzel egy időben a világszerte felmért hatvan ország átlagos mutatója 96-ról 97-re nőtt – közölte a piackutató.

A Nielsen felmérése szerint a térség néhány országa közül Csehországban a fogyasztói bizalom index az európai átlag felett mozog, és a tavalyi negyedik negyedévi 80 pontról 83-ra emelkedett, Szlovákiában 70-ről, Lengyelországban 72-ről egyaránt 73 pontra nőtt az első negyedévben, míg Romániában 77-ről az európai átlag alá, 74 pontra csökkent a mutató.