Biztonságban leszünk az autónkban

A gyártóknak 2018. március 31-től minden új személy- vagy kisteherautót fel kell szerelniük fedélzeti segélyhívóval, amely az jármű balesete esetén automatikusan értesíti a mentőket – erről döntött kedden az Európai Parlament.

hirdetés

Az Európai Parlament sajtószolgálatának közleménye szerint a kontinens útjain tavaly 25 700-an vesztették életüket. Az új segélyhívó – a becslések szerint – akár tíz százalékkal is csökkentheti a halálos áldozatok számát.

A fedélzeti automatikus e-segélyhívó rendszer súlyos közúti baleset esetén a 112-es segélyhívó számon értesíti a mentőket. A mentők az információk alapján azonnal be tudják azonosítani a szükséges segítség jellegét és nagyságrendjét, így hamarabb a helyszínre érhetnek. A gyorsabb segítség életet menthet, enyhítheti a sérülések súlyosságát és csökkentheti a közlekedési dugókból következő költségeket.

Az e-segélyhívó ingyenes lesz a felhasználók számára, függetlenül attól, hogy milyen autót vezetnek – fejeződik be a közlemény.

Az osztrák Uniqa Biztosító – SafeLine néven – 2007 óta kínál Ausztriában telematika-alapú assistance biztosítást. Közel egy éves tesztelési időszak után 2009. október elsejével vált a magyar Uniqa ügyfelek számára is elérhetővé ez az autókba beépíthető termék. Eddig néhány száz ilyet adtak el a magyar piacon – válaszolta az Uniqa magyar leányvállalata az MTI-kérdésére.

Az autóba épített SafeLine ütközésérzékelő – baleset esetén – automatikusan működésbe lép, riasztja az asszisztencia-központot. A Europ Assistance munkatársai azonnal látják az autó helyét jelző GPS-koordinátákat, ennek köszönhetően rövid időn belül szakértő segítséget tudnak a helyszínre küldeni. A vészjelző gomb megnyomásával a vezető közvetlenül is értesítheti a központot baleset esetén, vagy ha orvosi, illetve műszaki segítségre van szüksége.