Biztonságos helyre került Doktor Sándor szobra

Elbontották Doktor Sándor szobrát: a Nagy Jenő utcai bronz alkotás eltávolításáról a pécsi képviselő-testület hozott korábban döntést. A városvezetés szerint nem lehet annak a szobra Pécsett, aki el akarta csatoltatni a várost Magyarországtól; a szobor elhelyezéséről a BIOKOM Kft. gondoskodott.

hirdetés

Az egész alakos bronz szobrot 1978-ban helyezték ki, mivel a helyi pártállami vezetők akkor egy munkásmozgalmi hősnek kívántak emléket állítani: a Horthy-rendszer elleni tevékenysége miatt a pécsi bábaképző egykori igazgatójára esett a választás. A rendszerváltás után átkeresztelték a Doktor Sándorról elnevezett utcát és megváltozott korábban az ő nevét viselő művelődési központ neve is. A szoborhoz azonban nem nyúltak – mostanáig.

Mint arról a PécsMa.hu korábban már beszámolt, a pécsi városvezetés úgy döntött: a szobornak mennie kell. Az első világháborút követő szerb megszállás idején ugyanis – a kezdeti tiltakozás után – Doktor Sándor együttműködött a megszállókkal.

A tanácsköztársaság bukása után számtalan kommunista menekült a szerb fennhatóság alatt álló Pécsre, s hogy elkerüljék a megtorlást, 1921-ben kikiáltották a Baranya-Bajai Magyar-Szerb Köztársaságot. Szerencsére a megszálló katonák néhány nap múlva csomagolni kezdtek.

Doktor Sándor szobrát a pécsi közgyűlés határozata alapján a BIOKOM Kft. bontotta le.

– A hosszú hétvégére a BIOKOM-hoz került a szobor, majd kedden biztonságos helyre szállították el, hiszen a szobor mint műalkotás érték, ahogy annak anyag is. Így olyan helyre kellett vinni, ahol folyamatosan tudják őrizni – nyilatkozta a Pécs TV híradójának Nácsa János, az önkormányzat sajtóreferense.

A szobrának jelenlegi helyéről több információt nem sikerült kideríteni, annyi azonban biztos, hogy a pécsi Irinyi Dániel Szabadkőműves Páholy egykor főmesterének emlékműve többé pécsi közterületre nem kerül ki.

Bodor Gergely