Blues, folk és country Abaligeten

2014. augusztus 8-10. között immáron tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Bluegrass Zenei Egyesület (HuBMA) hagyományos nemzetközi fesztiválját Abaligeten, ahol a műfaj neves nemzetközi és hazai előadói lépnek színpadra. A háromnapos fesztiválra a belépés ingyenes.

hirdetés

Az amerikai Kentucky Állam hegységeiben is őshonos fűféléről, a réti perjéről (Kentucky bluegrass) elnevezett műfajnak szentelt háromnapos esemény fellépői között a bluegrass mellett az akusztikus blues, a folk, a country, az ír tradicionális zene, valamint a rock jeles hazai képviselői, és külföldi előadók is szerepelnek.

A hazai kiválóságok közül a pécsi illetőségű TükeZoo, továbbá a Metropolita című lemezével a közelmúltban debütált Petruska András, valamint a nevéhez méltóan különleges Hungarikum Együttes lép színpadra.

A bluegrass Amerikában, az Appalachia vidéken kialakult zenei stílus, amelyben a brit szigetekről származó skót és ír bevándorlók zenéje keveredik az afrikai gyökerekkel, valamint az afro-amerikaiak jazz és blues muzsikájával. A zenei stílust a kortárs pop, dance és house műfaj is felfedezte az elmúlt években, a népszerű svéd dj, Avicii legutóbbi albuma is jórészt bluegrass zenei alapokra épült.

A Bluegrass Zenei Egyesület célja, hogy a Magyarországon is egyre kedveltebb zenei stílust minél szélesebb körben megismertesse és
megszerettesse a hazai közönséggel. A fesztivál megrendezéséhez Abaliget Önkormányzata, az Amerikai Nagykövetség, a Cseh Centrum és a Szlovák Intézet nyújt segítséget.