Bő két évet töltött eddig az űrben

Kozmikus rekordot állított fel Gennagyij Padalka orosz űrhajós, aki hétfőn a 804. napját tölti az űrben. Korábban senki nem töltött összesen ennyi időt odafent.

hirdetés

Padalka ezzel megdöntötte honfitársa, Szergej Krikaljov rekordját is, aki 1988 és 2005 között hatszor utazott űrhajóval, és összesen 803 napot töltött a kozmoszban. Az 57 éves Padalka jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodik 400 kilométerrel a Föld felett, ez az ötödik űrutazása.

“A rekord nem jelent számomra olyan sokat, igazán a munka fontos, amit az ISS-en végzek” – fogalmazott az űrhajós, aki szeptemberben tér vissza csaknem fél éves küldetéséből.

Űrhajós11

Az űrutazó katonai szolgálati ideje egy részét a szovjet csapatoknál töltötte az egykori NDK-ban. Először 1998-ban küldték a világűrbe a légvédelmi ezredest az azóta megsemmisített Mir űrállomásra. Ezután négyszer dolgozott parancsnokként az ISS fedélzetén, senki korábban nem vezette ennyiszer a repülő laboratóriumot.

“Különböző kultúrájú és különböző szemléletű emberek békésen dolgoznak együtt az űrállomáson. Erről a politikusok is példát vehetnének” – fejtette ki Padalka.

Mindent összevetve Gennagyij Padalka több mint két évet töltött a Föld légkörén kívül, de még egyáltalán nincs belőle elege. “Az élet a világűrben az egyformaság és a romantika keveréke. Aki járt a kozmoszban, az vissza akar térni. Nagyon remélem, hogy még egyszer útnak indulhatok majd, és eltölthetem majd az űrben az ezredik napomat is” – mondta el az űrhajós, aki egyébként három lány apja, szabadidejében hobbibúvár.

Mint elmondta, az űrben leginkább a Föld hétköznapi zajai hiányoznak neki. “Az ISS-en csak a kollégák hangját és a szellőztetés folyamatos zúgását hallani.”

A leghosszabb, megszakítás nélküli űrutazás rekordját a szintén orosz Valerij Poljakov tartja, aki 1994-1995-ben 437 napot töltött a Föld légkörén kívül.