Bódisék partnerséget várnak

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) partnerséget vár az új felsőoktatási helyettes államtitkártól, a posztra Kis Norbertet alkalmasnak tartaná.

hirdetés

Bódis József, az MRK elnöke pénteken az MTI megkeresésére azt mondta: a szervezet szeretné, ha az új tisztségviselővel könnyebben tudnák megoldani a felsőoktatás jelenlegi problémáit, valamint az új felsőoktatási törvényből adódó feladatok elvégzését.

A Pécsi Tudományegyetem rektoraként is dolgozó orvosprofesszor a felvételi keretszámokkal és a finanszírozással kapcsolatos teendők mellett fontosnak nevezte, hogy mivel az új törvény számos kérdést nem szabályoz, az MRK aktívan vehessen részt a felsőoktatáshoz kötődő kormányrendeletek megalkotásában. Reményét fejezte ki, hogy erre nyitott lesz az új helyettes államtitkár.

Bódis József azzal kapcsolatban, hogy e poszton a Nemzeti Közszolgálati Egyetem programját kidolgozó Kis Norbert lehet a január végén távozó Dux László utódja, azt mondta: “a szakma számára ez pozitív hír, mert nemzetközileg is ismert felsőoktatási szakértőről van szó”, aki alkalmas a tisztség betöltésére.

Az MTI csütörtökön kormányzati forrásból értesült arról, hogy Dux László jelenlegi felsőoktatási helyettes államtitkár január végéig marad a posztján, az új felsőoktatási vezető ezt követően veszi át a területet.

Kis Norbert az MTI-nek csütörtökön azt mondta: valóban folynak ilyen tárgyalások a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, és ezek a végső szakaszban vannak.