Boldog anyaoroszlánokat képeznek Pécsett

Különleges foglalkozáson hangolják a pécsi anyukákat az anyaságra. Itt nem azt tanítják meg nekik, hogy hogyan akarjanak megfelelni az elvárásoknak és a hétköznapi feladatoknak, hanem azt, hogy érezzék jól magukat és szakítsanak magukra is időt a gyerek mellett. A speciális művészetterápiát heti rendszerességgel tartja dr. Kanizsai Melinda a Művészetek és Irodalom Házában. 

hirdetés

A kisgyermekes anyukák számára indított foglalkozás előnye, hogy nem kell a gyereket otthon hagyni ahhoz, hogy valaki részt vegyen rajta. Itt ugyanis gyermekfelügyeletet is biztosítanak addig, amíg az anyuka pár percre kikapcsol és “felnőttes” dolgokról beszélget. A programot szervező dr. Kanizsai Melinda szerint erre is szükségük van a szülőknek

– Ezeken a találkozásokon nem a gyerekekről beszélünk, mint egy baba-mama klubban, ami szerintem szintén nagyon fontos, hanem arról, hogy ők hogyan érzik magukat anyaként, a párkapcsolatukban, önmagukkal mennyire vannak összhangban, harmóniában, és mit lehet tenni azért, hogy jobban érezzék magukat? – mondja dr. Kanizsai Melinda zeneterapeuta.

Kanizsai Melinda (képen jobboldalt) szerint, aki eljön egy ilyen csoportba, hogy önmagával dolgozzon, már eleve rendelkezik önismerettel, amit tovább szeretne „fejleszteni”.

A foglalkozás alapja elsősorban a zeneterápia, ugyanakkor a rajz, a mese és a mozgásterápia elemei is hozzájárulnak a kisgyermekes anyukák testi-lelki-szellemi egészségének javításához – mondja a szakember.

– Az első foglalkozások egyikén mindenkinek meghallgattuk a kedvenc zenéjét. Magam is elcsodálkoztam, hogy az édesanyák nagy része gyerekdalt választott. Persze, ez nagyon klassz, de amikor nem a gyerekekkel vannak, mondjuk este, vagy amíg alszik a kicsi, akkor is ezt hallgatják vagy hallgatnák – kérdeztem tőlük. Nagy lett a csend, és azonnal jöttek az új zenék, hát azok már nagyon mások voltak, mint a korábbiak – meséli az egyik feladatot a foglalkozásokon.

Bár a gyerekek is részt vehetnek a foglalkozásokon, ez most nem róluk szól, hanem az anyákról

A szakember gyorsan hozzáteszi, hogy nem az cél, hogy olyanok legyünk édesanyaként, mint 18-20 éves korunkban voltunk, de azt a vitalitást, erőt igenis elő tudjuk hívni, ami akkor volt a birtokunkban, erre a zene rendkívül jól „használható”.

A cél elsősorban, hogy az anyaságban, szülőszerepben erősödjenek a nők, hogy önmagukat jobban megismerve, a problémákkal, nehézségekkel könnyebben boldoguljanak. Ezáltal pedig csökken náluk a feszültség, a stressz és a gyereknevelés is könnyebb. 
Van, hogy nem engedik el az anyát a gyerekek, de ezen a foglalkozáson arra is találnak megoldást
Dr. Kanizsai Melindával keddenként lehet találkozni Pécsett a Művészetek és Irodalom házában 10 órától. A foglalkozás ingyenes, de regisztrációhoz kötött (kanizsai.melinda@gmail.com).