Két évet kaphat a fenyegetőző tinilány

Azonosította a Pécsi Rendőrkapitányság az egyik, robbantással fenyegetőző személyt: egy 15 éves esztergomi lányt gyanúsítanak a vasárnapi, az Árkád bevásárlóközpont ellen irányuló fenyegetéssel. A lány két évet is ülhet.  A korábbi, nyolc épület kiürítésével járó riogatásért – miután az terrorcselekménnyel való fenyegetésnek minősül –  akár élete végéig is rács mögé kerülhet az elkövető. Ez ügyben még folyik a nyomozás, ahogyan a kertvárosi, szombati bombariadó kapcsán is.

hirdetés

Vasárnap délelőtt a belvárosi üzletközpontot érintő „robbantással fenyegetésre utaló jelzés” érkezett a rendőrség ügyeletére. Az Árkád épületét ekkor nem ürítették ki, mondván, megbizonyosodtak arról, hogy nincs valóságtartalma annak.

A rendőrkapitányság kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a vasárnapi fenyegetés ügyében már azonosították és ki is hallgatták a gyanúsítottat.

Korontos Zoltán pécsi rendőrkapitány közölte: egy tizenöt esztendős, állami gondoskodásban élő esztergomi  leány telefonált a Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletére azzal, hogy Pécsett, az Árkádban bomba fog robbanni, eközben egy másik lány nevén be is mutatkozott a rendőröknek.

Mint kiderült, a gyanúsított vélhetően egy fiú kapcsán kialakult konfliktus miatt akart a Pécsett élő, szintén állami gondozott, tizenöt éves leánytársán ily módon  bosszút állni. A lányka azért választotta ezt a módot, mert a televízióban látta, mekkora felfordulást okozott a korábbi, több állami intézményt és az Árkádot is érintő robbantással való fenyegetés.

A kapitány elmondta: tettéért akár két évig tartó szabadságvesztést is kaphat a fiatal, aki egyébként beismerte a cselekményt.

Kérdésre válaszolva közölte: a kertvárosi Olga utcát érintő most szombati bombariadó kapcsán egy férfit keresnek, a nyomozás jelenleg még zajlik.

Mint ismert, majd’ két hete,  november 3-án egy ismeretlen bombatámadással fenyegette meg az Árkád bevásárlóközpontot, a városi és megyei bíróságot, valamit az ügyészséget és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal több épületét is. A rendőrség akkor a Terrorelhárítási Központ munkatársaival együtt vizsgálta át az érintett helyszíneket, de szerencsére sehol sem találtak bombát.

Ez ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz, mivel az illető állami szervet fenyegetett meg, és feltételt is szabott bizonyos személyek szabadon bocsátását kérve, ezért akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A bombatámadással való fenyegetés miatt ugyanakkor már tényleges szabadságvesztésre is ítéltek egy férfit. Ő 2009-ben advent idején azért riogatott – látva a bevásárlóközpont gazdag kirakatait -, mert anyagi lehetőségei nem engedték meg az ajándékvásárlást – úgy döntött: akkor mások se tehessék azt meg.