Börtönbe küldték a gyereküket elhanyagoló szülőket

Élet és halál között került a pécsi gyermekklinikára az a kisfiú, akinek szüleit letöltendő börtönre ítélte hétfőn nem jogerősen a Pécsi Törvényszék. Az akkor hároméves Krisztiánt összeégve és kihűlve vitték el a mentők, a kórházban derült ki, mi történt vele.

hirdetés

A kisfiú 21 éves anyja három, nevelőapja másfél éves börtönbüntetést kapott nem jogerősen, mert az ítélet szerint még 2014-ben annyira elhanyagolták kisfiukat, hogy abba a gyermek majdnem belehalt – derült ki az ügy bírósági tárgyalásán.

A kisfiú 3 évig nevelőszülőknél élt, mielőtt megpróbálták visszahelyezni a családba. A vádirat szerint a pici három nap után döbbent rá, hogy jól megszokott biztonságos környezetét elvesztette, ezért viselkedése drasztikusan megváltozott, dühkitörései voltak, amit a szülők nem tudtak megfelelően kezelni.

A bíróság nem tudta bizonyítani, hogy a gyereket szülei bántalmazták, Krisztiánon viszont 36 külsérelmi nyomot találtak a kórházban, több olyat, amit nem okozhatott baleset. A szülők mindent azzal magyaráztak, hogy a gyereknek mozgászavara volt, folyamatosan esett-kelt. Az anya szerint ők sosem bántották Krisztiánt.

A kisfiú három napig élet és halál között feküdt a Pécsi Tudományegyetem Gyerekklinikájának intenzív osztályán, mert előző este 70-80 fokos vízzel leforrázták, majd órákig olyan helyiségben tartották, ahol majdnem kihűlt, testhőmérséklete 34,8 fokos volt, amikor a mentőket görcsrohama miatt kihívták  – mondta az ítélet indoklásában a bíró.

– Saját maga nyitotta magára a forró vizes csapot, és egész éjjel mellettünk feküdt, biztos az égés miatt hűlt ki –mondta lapunknak az ítélet után zokogva az anya, aki ártatlannak tartja magát, de közben elismerte, hogy valami történt. – Lehet, hogy megtörténtek ezek, de nem tudtam mit tenni, csak annyit, hogy segítséget kértem.

A vádlottak fellebbeztek az ítélet ellen, az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.