Börtönbe mennek az adócsalók

Még 2012-ben folytatott büntetőeljárást a rendőrség két férfivel szemben adócsalás miatt. Az első rendű vádlott előzetes letartóztatását nem rendelték el ekkor, azonban a másik – pécsi – gyanúsítottét igen.

hirdetés

A férfi testvére megkérdezte az első rendű vádlottat, hogy ő miért van szabábon, mire ő úgy nyilatkozott, hogy olyan kapcsolatai vannak, akik ezt el tudják intézni. A beszélgetés során megállapodtak abban, hogy az első rendű vádlott utánanéz annak, tud-e valamit intézni az előzetes letartóztatásban lévő személy érdekében. Ezt követően felvette a kapcsolatot a másodrendű vádlottal, akinek állítása szerint a fővárosban olyan kapcsolatai voltak, akik el tudták volna intézni a szabadlábra helyezését 12 millió forintért. A másodrendű vádlott azt is megemlítette, hogy mivel a férfi korábban őt mintegy 25 millió forinttal megkárosította, ezért 30 millió forintot fognak kérni, amelyből 12 millió a fővárosi kapcsolatot illetné meg, míg a fennmaradó összegen a két vádlott osztozna.

Az első rendű vádlott ezt követően felvette a kapcsolatot a férfi testvérével, akivel végül 20 millió forintban állapodtak meg, de a férfi gyanút fogott és későbbi beszélgetéseikről hangfelvételeket készített, illetve feljelentést is tett.

Több találkozót és egyeztetést követően a rendőrség munkatársai 2012. május 4-én elfogták és őrizetbe vették az első rendű vádlottat, majd miután terhelő vallomást tett a másodrendű vádlottra, őt is őrizetbe vették.

A Pécsi Törvényszék a vádlottakat bűnösnek találta hivatali befolyással üzérkedés bűntettében, ezért az első rendű vádlottat 2 év 6 hónap börtönre, mellékbüntetésül 3 év közügyektől eltiltásra, míg a másodrendű vádlottat 2 év 10 hónap börtönre, mellékbüntetésül 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg az első rendű vádlott és védője enyhítésért, a másodrendű vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.