Bővíthetik a radioaktív tárolót

Eddig 171 hordót helyeztek el a tavaly decemberben átadott földalatti kamrákban Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban, év végig 1200 hordó leszállítását tervezik és két új kamra kialakítása is elkezdődhet – mondta el Kereki Ferenc pénteken, a Baranya megyei Fekeden.

hirdetés


A Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a 13. TETT-re Kész Napot nyitó sajtótájékoztatón elmondta, hogy közben a Paksi Atomerőműből az ütemterv szerint érkeznek a kis- és közepes aktivitású hulladékot tartalmazó hordók, idén hozzávetőleg ezer darab.

“Kollégáim közben kidolgoztak egy hatékonyabb hulladék-elhelyezési módszert” – mondta hozzátéve, hogy ehhez más kamrakialakítás és más hulladékcsomagolási megoldást kell alkalmazni. A kamrák körülbelül tíz százalékkal lesznek nagyobbak a már meglévőknél, a hulladékkal telt hordók más konténerbe kerülnek, így 19-ről 50 százalék fölé emelkedik a térkihasználás. Eközben a tárolók építési költsége 19 milliárd forinttal csökken.

Kereki Ferenc beszámolt arról, hogy a kamrákhoz megkapták a szükséges engedélyeket, s ha a közbeszerzés zökkenőmentes lesz, október közepén kezdődik a földalatti munka és két év alatt két kamra készülhet el.

A TETT-re Kész Nap, amelynek idén Feked és Véménd, a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) két tagja ad otthont, arra szolgál, hogy a lakosság fórum keretében kapjon összefoglaló tájékoztatást a Bátaapátiban folyó munkáról – tájékoztatott Darabos Józsefné.

A TETT elnöke, Bátaapáti független polgármestere arról is beszélt, hogy a tároló tavalyi átadásával kijelenthető, hogy Magyarország megoldotta a kis- és közepes aktivitású hulladékok elhelyezését.

A TETT a kutatások és a beruházás ellenőrzésében, a lakosság hiteles tájékoztatásában, a kérdések közvetítésében vállalt szerepet. Az atomtörvény értelmében ezért a munkáért idén 414 millió forintot kap a hét tagtelepülés, ebből 33 millió forint tájékoztatási költségekre fordítanak, a többit működésre, fejlesztésre.

Tillmann Péter, Feked független polgármestere kiemelte, 1997-ben nehéz döntést hozott az akkori képviselő testület, amikor a tároló mellé állt. Azóta beigazolódott, hogy ez bölcs döntés volt. A község fejlődését segítette elő a döntés, a lakók pedig tudják, hogy nem kell tartani tőle.

A településvezetők emlékeztettek arra, hogy az idén tartott közvélemény-kutatás is igazolta, hogy nőtt az RHK Kft. és a TETT ismertsége, a tároló elfogadottsága. Ez az érték közel százszázalékos – húzta alá Darabos Józsefné.