Bővülhet az ipar teljesítménye

Biztatónak tartják az ipari termelés júliusi növekedését az MTI által megkérdezett elemzők, akik szerint így a tavalyi csökkenés után az idén végre növekedhet a kibocsátás. A TakarékBank elemzője 2,5-3 százalék körüli, az Erste Banké 1-2 százalékos bővülést vár az iparban az év egészére.

hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt előzetes adatai alapján júliusban 4,8 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index júliusban 0,3 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. A munkanaphatástól megtisztított index 2,5 százalékkal emelkedett, a termelés az év első hét hónapjában 0,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemelkedően jónak értékelte a júliusi adatot az elmúlt időszakhoz képest. “A kormány szándéka beigazolódni látszik, mely Európa egyik termelési központjává szeretné tenni Magyarországot”- írták. Ehhez közvetlenül hozzájárultak egyebek között olyan intézkedések, mint az adminisztrációs terhek csökkentése, vagy a versenyképességet, a beruházásokat és az ipart támogató lépések. A kormány szándékát, mely szerint az ország gazdaságát a termelő szektor megerősítésén és a foglalkoztatottság folyamatos bővítésén keresztül lehet megerősíteni, alátámasztják a frissen megjelent statisztikai adatok – fejti ki a tárca.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint az ipari termelés a várakozásokhoz közeli mértékben nőtt júliusban az egy évvel ezelőttihez képest. Az elemző szerint feltehetően továbbra is a járműgyártás húzta az ipari termelést, azonban a fokozatosan javuló külső kereslet hatására több ágazat is hozzájárulhatott a növekedéshez. A következő hónapokban is a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, mivel az Audi fokozatosan futhat fel az év hátralevő részében.

Suppan Gergely a kilátásokra nézve biztatónak nevezte, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak. Rámutatott: tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg az idén az Audi győri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett 2,5-3 százalék körül növekedhet a kibocsátás. A növekedés az utolsó negyedévben bázishatások miatt különösen erős lehet – tette hozzá.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője is “biztató trendkezdetnek” nevezte az ipari termelés júliusi növekedését. Véleménye szerint folytatódik a júniusban elkezdődött lassú javulás a májusi havi szintű visszaesés után. A munkanaphatástól megtisztított index 2,5 százalékkal emelkedett, ami összhangban van az előrejelzéssel – mondta.

Az első hat hónapban nagyon visszafogott volt az ipar teljesítménye, a járműgyártást kivéve minden szektorban visszaesést mutattak ki. A január-júliusi adatok szerint a tavalyi kibocsátást még nem érte el az ipar. Az elemző az év egészére a második félév teljesítményének függvényében 1-2 százalékos bővülést vár.