Brutális pécsi álhírek terjednek a Facebookon

Az elmúlt napokban szélvész gyorsasággal terjednek brutális címmel megkomponált álhírek a legnépszerűbb közösségi oldalon. Az erőszakkal, halállal és lövöldözéssel “viccelődő” cikkek írója valós személyek képeivel, és hivatalos pécsi szervek nevével él vissza. 

hirdetés

Egy álhírgyártó oldal jelent meg – melynek nevét szándékosan nem írjuk le – nemrég, ahol egy csipetnyi “kreativitással” máris kíváncsivá tudjuk tenni a barátainkat – szól a leírás az internetes felület nyitóoldalán. Valaki azonban túlzásba esett, a Pécs keresőszóra ugyanis temérdek, brutális címmel ellátott cikk ugrik fel. A lendületéből mit sem vesztő álhírgyártó 2017 májusa óta készíti a meghökkentőbbnél meghökkentőbb tartalmú hamis híreket.

A néhol fantasztikus elemeket is mozgósító címek mellett helyet kapnak a brutális, halálról, gyilkosságról, erőszakról és lövöldözésről szóló pécsi hírek is, melyek már korántsem viccesek.

Olvasónk, Sasvári János, pécsi fotós döbbenten mesélte lapunknak, hogy tucatnyi ismerőse osztja tudatlanul Facebookon az álhíreket, annak hamisságáról mit sem sejtve. János maga is készített egy bejegyzést, amiben felhívja a figyelmet ismerősei körében arra, hogy ezeknek a cikkeknek semmi valóságtartalmuk nincsen.

– Volt, aki rám írt, hogy ne beszéljek félre, mert ő tudja, hogy tényleg meghalt egy lány Komlón. Az emberek addig-addig mondogatják ezeket a hazugságokat, amíg ők maguk el nem hiszik – meséli lapunknak János.

Nem egyedül ő futott bele az álhíreket megdöbbenve megosztó emberekbe, a legnépszerűbb közösségi oldalon lépten-nyomon rábukkanhatunk a hamis híreket gyártó cikkekbe. Bár néhány írás a valóságtól teljesen elrugaszkodott, találni azért olyanokat is, melyek akár még igazak is lehetnének.

Dr. Berkéné dr. Porpáczy Szilvia pécsi munkajogi és Európa-jogi szakjogász szerint önmagában az, hogy valaki álhírt készít és tesz közzé, még nem minősül bűncselekménynek, azonban ha a megjelent hír valakinek a személyiségi jogait sérti, már más kérdés. Személyiségi jogokat sértünk az ügyvéd szerint, ha az élet, a testi épség, az egészség, a személyes szabadság jogait sértjük, de akkor is, ha például valakinek a becsülethez és a jó hírnévhez való jogát sértjük. Az álhírgyártással mégis az a legnagyobb baj, hogy a képmása felhasználásához nem adott engedélyt valószínűleg senki – emiatt már a rendőrséghez fordulhat bárki, személyiségi jogainak megsértése miatt.

A szakember hozzáteszi, hogy az álhírek kapcsán még a rágalmazás, mint bűncselekmény is előfordulhat, ha az álhír írója valakiről a hírben a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel.