Brutális sorban állás a gumiszervizekben, ellenőrzések a közutakon

Több mint egy hetes várakozás jellemzi a pécsi gumiszervizeket, ha téli gumit szeretnénk felszerelni. A kormányhivatalok a napokban akcióztak, átfogó közlekedési ellenőrzésükben az autósok és a buszok fele megbukott a téli felszerelés vizsgálatakor. Ha nincs autója, néhány tippet adunk.

hirdetés

Az autóvezetők és a buszsofőrök fele nem foglalkozik a téllel, derül ki a Baranya Megyei Kormányhivatal közúti akciójának eredményéből. A biztonságos közlekedés érdekében még a tél beköszönte előtt gondoskodni kell arról, hogy a gépjárművek műszaki állapota megfeleljen a zord időjárási körülményeknek. Ezért a közlekedési hatóság három napig akciózott, az eredmény magáért beszél.

Az akció a rendőrséggel közösen zajlott, kiemelt figyelmet fordítottak a téli gumik meglétére, állapotára, az ablakmosó, a világító- és jelzőberendezések működőképességére, az ablaktörlő lapátok épségére, a hűtőfolyadék szintjére és fagyáspontjára. Az autóbuszok esetében a vizsgálat kiterjedt az ülések és a biztonsági övek rögzítésére és működőképességére, a tűzoltó készülékek, az ablaktörő kalapácsok meglétére, valamint az ajtó vésznyitó szerkezetének működőképességére is.

A kormányhivatal munkatársai 93 személygépkocsi és 29 menetrend szerint közlekedő autóbusz ellenőrzését végezték el: a személyautóknál 47 alkalommal hívták fel a figyelmét a gumiabroncsokkal, a világító- és jelzőberendezésekkel és az ablaktörlő lapátok állapotával kapcsolatos teendőkre. Az autóbuszok üzemeltetőit a biztonsági öv, a világítóberendezés, illetve az ablaktörlő lapátok miatt hét esetben kellett figyelmeztetni, 11 esetben pedig az utasok által ellopott üvegtörő kalapácsok pótlása miatt szóltak – közölte lapunkkal a megyei kormányhivatal.

A tapasztalatok szerint sokan még nem gondoskodtak arról, hogy a megváltozott időjárási körülményekhez igazítsák az autók felszereltségét, állapotát. Sajnos még mindig sokszor többet számít a külsőség, az olcsóság, mint a biztonság. Az olcsó gumival néhány szezon alatt akár egy jobb használt kocsi árát is meg lehet takarítani.

– A drága, nagykerekű autókra egy jobb szett 500-600 ezer forintba is kerülhet, ezért hiába a nagy autó, a gumin sokan spórolnak – mondta lapunknak Szecsődi Zsolt, az egyik pécsi gumiszerviz vezetője. – Erre már sokan nem akarnak költeni, hiába lehetne rövidebb a fékút egy profi gumival. A forgalmam évről évre nő, de inkább a pontosságnak és a tisztaságnak köszönhető, nem annak, hogy az autósok komolyan vennék a téli felkészülést – tette hozzá Szecsődi Zsolt.

A téli gumi használatával leginkább az úgynevezett pályaelhagyásos balesetek előzhetők meg, amikor az autós azért rántja félre a kormányt és szalad az árokba, mert érzi, hogy belerohanna az előtte haladóba. Ugyanígy csökkennének a koccanásos balesetek, ezáltal a könnyű, de orvosi ellátást igénylő sérültek száma is, mivel akinek nincs téli gumija, annál egy 3-4 méteres fékút 20-30 méterre nő.

A biciklit és a motort sem kell elcsomagolni tavaszig, vehetünk rájuk téli felszerelést, sőt babakocsira, kerekesszékere és cipőre is kaphatóak csúszásgátlók.

Kerékpár

A pécsi bicikliboltokban a téli, úgynevezett nagy bütykös gumi már 4-5 ezer forintért elérhető, de lágyabb összetételű tapadósabb gumik is vannak. Kapható szöges gumi is 7-10 ezer forint körüli áron.

A kereslet nagyon alacsony, igen ritkán vesz valaki speciális téli felszerelést. Ha hóban szeretnék túrázni, akkor arra is van megoldás, hogyan változtassuk sí- és lánctalpassá biciklinket. A ktrack egy olyan találmány, amely kiválóan alkalmas a hóban való kerékpározásra. Az első kerék helyére egy sítalp kerül, a hátsót egy műanyag lánctalp váltja fel – az ára azonban borsos, 150 ezer forint körül mozog.

Motor

A motorosoknál szinte kizárólag a kis teljesítményű robogóknál van igény téli gumikra, de azokra is nagyon ritkán.

– Nem keresik, én próbáltam a robogómon, meglepő volt, mennyivel biztonságosabban ment vele a motor – mondta lapunknak az egyik pécsi motorosbolt eladója, aki szöges gumival még sosem találkozott, és igény sem volt erre, ahogy hóláncra sem. Motorra is kapható a sí- és lánctalp kombináció, ára viszont nagyon durva, nagyjából egymillió forintba kerül.

Több ezer szög a gumiban

Babakocsi

Létezik babakocsira is sítalp, használatuk az északi országokban és a hegyvidékeken elterjedt. Pécsen sehol sem árulnak ilyet, pedig egy nagyobb havazásnál és a lefagyott mecseki utcákon jól jönne néhány családnak, főleg, hogy a városban a hó- és jégmentesítő munkások sokszor egy hétig sem jutnak el a kisebb utcákba. Aki próbált már ilyen időben babakocsival közlekedni, jól tudja, hogy szinte lehetetlen, a tolást el kell felejteni, maximum magunk mögött tudjuk húzni-rángatni.

Ebben segít a Kinderwagen Ski, vagyis a babakocsi-sítalp. Whelblades néven univerzális is kapható, ami kerekesszékekre is könnyedén felhelyezhető. Áruk 10-20 ezer forint körül mozog.

Gyalog

Sokan még ma is zoknit-harisnyát húznak a cipőjükre egy téli jeges napon, amikor a Mecsekoldalból kell leereszkedni a városba. Néhány éve azonban már kapható a cipőre is „hólánc”.

Egy könnyen felhelyezhető, autókon már jól bevált kompozit anyagokból készült „hólánc” ötlete ösztökélt arra több gyártót, hogy cipőre is elkészítse csúszásgátlóját. Az ár 4-6 ezer forint között változik, biztonságos hóban-jégben minden korosztálynak.

Hirdetés