Búcsút inthetünk a bérnövekedésnek, már nem a munkaerőhiány a legfőbb probléma

A koronavírus jelentős hatást gyakorolt a gazdaságra, ennek egyik velejárója, hogy a bérdinamika erőteljes visszaesésére kell számítani és már nem a munkaerőhiány jelenti a fő kérdést. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Portfoliónak elmondta, most a munkahelyek megőrzésére kell koncentrálni.

Az elmúlt 3-4 évben a gazdaság egyik legnagyobb problémája volt a munkaerő hiánya. A pandémia által viszont csökkent a kereslet az egész világban, a helyzet pedig egy csapásra megváltozott.

A MKIK adatai alapján most a kereslethiány jelenti a legfőbb akadályt a cégek számára. Ráadásul a vállalatok pesszimisták a jövőt illetően, a válaszadók 62 százaléka arra számít, hogy a kereslethiány a következő félévben is jelentős akadályozó tényezőt jelenthet.

Parragh László elmondta, mindezek következtében a fejlesztési beruházások is lelassulnak, hiszen bővítésre csak akkor van szükség, ha bővül a kereslet, erről pedig most szó sincs. Így viszont a kereslet csökkenésével a bérdinamika is erőteljesen csökkenni fog.

Az MKIK GVI Portfoliónak elküldött kutatása alapján az eddig megkérdezett cégek 61 százaléka szerint nem változnak vagy csökkennek a bruttó bérek 2020-ban, és csak 39 százalék számít a bruttó bér növekedésére. A válaszadók 84 százaléka pedig arról számolt be, hogy voltak pénzügyi nehézségei az elmúlt hónapokban. Köztük a legtöbbeknek a munkabérek fizetése, az adók és járulékok befizetése jelentett gondot.

A válaszadók 76 százaléka szerint nem fog változni a cégnél a következő fél évben a munkavállalók száma, 16 százalék szerint pedig csökkenni fog. Mindössze 7 százalékuk számít arra, hogy növelni tudja a jelenlegi létszámát.

Parragh szerint nem az új beruházások jelentik a kulcsot, hanem a munkaerő megtartása és képzése, így a munkaerő hatékonyságának és a cég termelékenységének a javítása lesz a cél.

– Készültünk a második hullámra, a kormány is, a vállalatok is, tudtuk, hogy jönni fog, és eszközökre lesz szükség, amiket be is szereztünk időben, de azt nem tudtuk, nem is tudhattuk, hogy mekkora lesz ez a hullám és milyen hatással járhat. A vállalkozók a felmérésünk szerint úgy érzik, hogy a válság még el fog húzódni – mondta Parragh.

– Fontos látni, hogy a gazdaság visszaesése és a megbetegedések száma között létezik összefüggés, de ez nem egyenesen arányos. A kérdés az, hogy az egészségügyi rendszer el tudja-e látni a betegeket és a gyárakban van-e elegendő dolgozó, hiszen ha egy üzemben tömegesen megbetegszenek, akkor ott teljesen le kell állítani a munkát – fogalmazott.

Ha olyan gyorsan terjed a vírus, hogy azt már nem lehet kontrollálni, akkor nálunk is szigorú korlátozások lesznek – vélekedett.

A teljes cikket EZEN A LINKEN olvashatják.

Hirdetés