Budapest Pride: ellene és mellette

Pécsiek is mennek a Pride-ra

A Budapest Pride rendezvénysorozat egyik programját a hagyományos felvonulást, valamint “A család nevében” Facebook-csoport rendezvényét (részben) egy helyszínen és egy időben – szombat délután – tarthatják meg, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának az MTI-nek küldött tájékoztatása szerint.

hirdetés

Az MTI azt követően kereste meg az ORFK-t, hogy a Facebook-csoport azt közölte, a Fővárosi Közigazgatási Bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrség korábbi betiltó határozatát, és így az eredeti terveiknek megfelelően július 5-én délután a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkánál rendezvényt tarthatnak. A család intézményének népszerűsítésére létrejött Facebook-csoport a Budapest Pride felvonulásával egy időre és egy helyszínre jelentette be rendezvényét.

Az ORFK az MTI-nek küldött válaszában azt írta, a bíróság döntése egyértelmű, és az hatályon kívül helyezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tiltó határozatát. “Ebből következően – tekintettel egy már korábban tudomásul vett rendezvényre – ugyanott, ugyanabban az időben két rendezvény tartható meg” – közölték, jelezve ugyanakkor azt is, hogy a rendőrség a két rendezvény bejelentőivel egyeztetni fog.

A Facebook-csoport oldalán, a bírósági határozat ismertetése után egyebek mellett az olvasható, hogy rendezvényüket “a rendőrség felháborító vádaskodásával szemben nemhogy a közrend vagy bármiféle közösség ellen, hanem éppen ellenkezőleg, a közerkölcs-, a család hagyományos értékei-, a gyermekek jogainak védelmében, a család ellen irányuló törekvésekkel szembeni társadalmi immunitás kibontakoztatása érdekében” szervezik.

Véleményük szerint “a közrend és köznyugalom megzavarására elsősorban a Budapest Pride, másodsorban pedig az a rendőrség alkalmas, mely a homoszexuális lobbi által a hazai közélet szereplőire kifejtett nyomás miatt gyakorlatilag nem képes a munkáját elfogultság nélkül, a törvények által meghatározott elvek mentén végezni”.

A Budapest Pride rendezvénysorozatot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány szóvivője, Milanovich Dominika június 25-én tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt közölte, az idei fesztivállal azt akarják üzenni, hogy az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) emberek egyenjogúságának ünnepe nem korlátozódhat egy napra. Azt mondta, küzdeni akarnak a közösséget fojtogató sztereotípiák ellen, annak érdekében, hogy az LMBTQ emberek az év minden napján felvállalhassák szexuális orientációjukat.