Büdzsé: továbbra is szigor kell

Szerdán tárgyalja az önkormányzat közgyűlése Pécs 2012-es költségvetését. A tervezett büdzsé szerint ez az esztendő sem lesz könnyű, hiszen a városvezetésnek továbbra is a súlyos pénzügyi örökséggel és a nehéz gazdasági környezettel szemben kell intézkedéseket foganatosítania.

hirdetés

Mint azt Páva Zsolt polgármester a költségvetést bemutató előterjesztésben megjegyzi, 2012-ben „az önkormányzati feladatellátás minden területén a szigorú, takarékos gazdálkodás követelményét kell teljesíteni”. A polgármester szerint ezért át kellett gondolni a gazdasági társaságok, szerződések útján ellátott feladatokat, az intézményhálózat tekintetében pedig csökkenteni kellett a nem reális költségvetési igényekhez képest az előirányzatokat.

Páva Zsolt megjegyzi: a város költségvetése évek óta folyamatosan emelkedő működési hiánnyal küzd, ami a források folyamatos csökkenéséből és az intézményi, városüzemeltetési kiadások egyre nagyobb mértékű emelkedéséből adódott.

A polgármester szerint éppen ezért a jelenlegi gazdasági helyzetben csak úgy érhető el a működési kiadások csökkentése, ha az eddigi intézkedéseken túl továbbiakat is végrehajtanak. Azzal is számolni kell, hogy nem kötelező feladatait más feltételekkel látja el az önkormányzat, vagy azokat alacsonyabb mértékben végzi, végső esetben megszüntethet bizonyos tevékenységeket.

A bevételek növelése érdekében a város megváltoztatta adórendszerét, s egyúttal idén növeli az ellenőrzések számát is, valamint a kintlévőségek behajtási hatékonyságát. A központi költségvetésből, mint az önkormányzatok egyik legmeghatározóbb költségvetési bevételéből várhatóan ugyanannyi érkezik idén Pécsre, mint tavaly.

Idén ugyanakkor a remények szerint több pénz, összesen mintegy kétmilliárd forint folyik be a büdzsébe az ingatlanok értékesítéséből, s 600 millió forinthoz szeretne hozzájutni Pécs az önkormányzati lakások eladásából is.

A közgyűlés az önkormányzati tulajdonú Tettye Forrásház Kft. és a PÉTÁV Kft. vonatkozásában osztalékfizetési kötelezettséget ír elő, így ezek a cégek is növelhetik a város bevételeit.

A kiadásokat tekintve jelentős összeget visznek el idén is a bér- és járulékköltségek, így a város ebben az esztendőben sem hajt végre bérfejlesztést a közszférában, ugyanez érvényes a polgármesteri hivatalban a köztisztviselői munkavállalókra is. Mivel jelentősek a kiadások az intézményeknél is, ezért idén az intézményvezetőknek tervet kell készíteniük az előirányzatok betartása érdekében várható intézkedéseikről. Új beruházás, fejlesztés indítását nem tervezi a város 2012-ben.

Jó hír ugyanakkor, hogy a büdzsében az egyéb céltartalékok között gazdaságfejlesztési keret jogcímen elkülönítettek 100 millió forintot a helyi cégek, vállalkozások megsegítésére.

Hitelek tekintetében a meglévő hosszú lejáratú, mintegy 30 milliárdnyi kölcsönökön túl  városnak 10 milliárdos folyószámla hitelkerete van, s 500 millió forint munkabér-hitel áll rendelkezésre. A keretet 7,8 milliárd erejéig tavaly már kimerítették, de ennek csökkentését helyezi kilátásba a polgármester.

Tóth Bertalan, az MSZP-frakció vezetője keddes sajtótájékoztatón mondta el véleményét a tervezett büdzséről. A politikus szerint az elmúlt huszonkét év legbizonytalanabb költségvetése a 2012-es. Úgy vélekedett, a városvezetés a dokumentumban túltervezte a várható bevételeket, így a helyi adókból származó forrásokat is.

Mint mondta, a büdzsé számításai szerint egy 12 milliárd forintos hiányt leplez el: szerinte nem teljesül a remélt 2,2 milliárd forintos ingatlanértékesítés, az adóbevételeket egymilliárd forinttal tervezték túl szerinte, a működési hiány 2 milliárd forint lesz, s év közepére több mint hétmilliárd lesz mínuszban a város folyószámláján.

Tóth Bertalan azt mondta, a büdzsé határozati javaslatai között is vannak számára érthetetlen megoldások. Megemlítette: az intézményvezetőkre sokkal nagyobb felelősséget ró majd a város, mint a gazdasági társaságok vezetőire, ha nem sikerül tartaniuk a tervezett költségvetésüket.