Bunkert nyitottak a Mecsekben

Egy az ötvenes években épített bunkert nyitottak meg az I. Világháború kitörésének 100. évfordulójának alkalmából. Az Árpádtetőn található föld alatti óvóhelyen eddig nem sokan jártak.

hirdetés

Repesz által kiszakított csajkát, azaz fedeles ételtárolót, lövedékeket és a Nagy Háborúból fennmaradt fényképeket állítottak ki Pécs egyetlen bunkerében, a Sziklának nevezett föld alatti óvóhelyen.

A Mecsekben található menedéket az ötvenes években építették az esetleges harmadik világháború kitörése miatt.

vhbunker

A város irányító központjaként is emlegetett bunkert önálló áramforrással, vízkutakkal és légtisztító berendezésekkel látták el, hogy egy katonai támadás során akár két hétig is menedéket biztosítson az itt rekedteknek.

– Még egy zsilipet is építettek a bunkerben, aminek az volt a lényege, hogy ha valaki le akart ide jutni, le tudott előtte zuhanyozni, így semmilyen veszélyes anyag nem kerülhetett az óvóhelyre – meséli Tóth János, Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület elnöke.

vh

De nemcsak ez az egyetlen érdekesség a féltucatnyi kis szobából és folyosóból álló menedékhelyen. Egy különálló szobában telefonközpontot is építettek.

– Innen az egész várost el tudták volna irányítani, sőt! Ebből a telefonközpontból a Honvédelmi Minisztérium azonnal elérhető volt – meséli Tóth János.

vh

Maga a bunker még tíz éve is működött – teszi hozzá Tóth. A polgárvédelemnek volt egy bázisa. Magát a helyet azonban kevesen ismerték mert gyümölcsösként volt a térképen feltüntetve. Mostanra azonban már nem titkolják, hogy az egykori “Szikla” hol található és milyen célt szolgál.

vh

Az Árpádtetőn található bunkert I. Világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából nyitották meg, de a tervek szerint a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület veszi kezelésbe és fogadja majd az érdeklődőket.