Buszos piacnyitás: párbeszéd kell

“A Volán társaságok közszolgáltatási szerződései a ciklus közepén lejárnak, az autóbusz-közlekedési piac megnyílik külsős szolgáltatók számára. Az illetékesek korábbi tájékoztatása szerint a piacnyitással kapcsolatos előkészítés megkezdődött. Tekintettel a közösségi közlekedés stratégiai jelentőségére, az LMP társadalmi-szakmai párbeszédet javasol az alapvető kérdések megvitatására” – írja közleményében az LMP.

hirdetés

“Ha a közlekedési kiszolgálás nem valósul meg a felmerülő igényeknek megfelelően, az minden tekintetben súlyosan károsíthatja a nemzet érdekeit. Megfelelő közlekedési rendszer nélkül a gazdaságfejlesztés érdekében tett lépések is eredménytelenek lesznek. Ha a személyszállítás kapcsán a periférikus térségek kiszolgálása csökken, ez újabb csapást mér ezen térségekre.

A piacnyitásra való felkészültség tekintetében aggályosnak érezzük a Volán társaságok helyzetét, és nem látjuk a kormány részéről a megfelelő szakmai koncepciót. Az LMP szerint a megfelelő kiszolgálás biztosítása, a közlekedés rendszerének hatékonyabb működtetése közlekedési szövetségek kialakításával valósulhat meg.

Az LMP azzal a kérdéssel fordul a szakminiszterhez, hogy kezdeményezzen széles körű szakmai párbeszédet a kérdésben, hogy még időben megalapozott feltételrendszert lehessen meghatározni a pályázatokhoz, az utazóközönség, és a közlekedésben dolgozó munkavállalók érdekében” – áll a párt közleményében.