Cáfolja Wildmann vádjait a püspökség

Az áprilisi országgyűlési választásokon Pécsett, a Baranya megyei 2. választókerületben a Lehet Más a Politika színeiben indult dr. Wildmann János sajtónyilatkozatban azt állította, “az elmúlt évben a Szentszék gazdasági és szexuális visszaélések gyanúja miatt folytatott vizsgálatot a püspökség vezetése ellen”. A Pécsi Egyházmegye szerint mindez nem igaz, a híradásokban megjelent tudósítások tévesen tájékoztatták közvéleményt.

hirdetés

(Képünkön Wildmann János – Forrás: pecsibolcsesz.hu)

Az Egyházfórum folyóirat főszerkesztője a Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálatához juttatta el közleményét, amelyben többek között azt fejtegette, hogy “meg nem erősített hírek” szerint mentette fel Mayer Mihály, a Pécsi Egyházmegye megyés püspöke a püspökség két vezető beosztású alkalmazottját, a gazdasági igazgatót és a püspöki iroda vezetőjét. Úgy véli, hogy “minden bizonnyal” a szerinte lefolytatott szentszéki vizsgálat következménye a gazdasági igazgató menesztése.

Az Egyházfórum folyóirat főszerkesztője tényként közli azt is, hogy “2006-ban fordultam Dr. Ternyák Csaba érsekhez, hogy a vatikáni Papi Kongregáció titkáraként kérjen vizsgálatot a pécsi egyházmegye vezetősége ellen felmerült vádakkal kapcsolatban, amelyek között gazdasági és szexuális visszaélések, többek közt egy pedofília gyanújába került pap ügyének eltussolása is szerepelt”.  Wildmann elmondása szerint “a kérésnek az érsek ennek nem tett eleget, de a tájékoztatta a pécsi püspökség érintett vezetőit a hozzá érkezett levélről és a levélíró személyéről”.   Szerinte a vatikáni hivatalok azonban már másképpen ítélték meg a helyzetet,  szerinte a menesztés a vizsgálat következménye.

Péntek késődélután kerestük Wildmann Jánost is, akitől  szerettük volna megtudni, milyen dokumentumokra hivatkozva alapozza állításait, ám őt nem tudtuk elérni.  A Pécsi Egyházmegye vezetése azonban cáfolta a megállapításait. Mint azt a lapunkhoz is eljuttatott közleményben írják, a püspökség gazdasági tanácsának megbízatása lejárt, erre figyelemmel vált szükségessé annak megújítása.   A közlemény szerint a korábbi gazdasági vezető, aki 20 éven keresztül töltötte be hivatalát, megromlott egészségi állapota kérelmezte felmentését a betöltött tisztsége további ellátása alól, amelyet a püspök elfogadott.

A vagyonkezelő igazgatót 2010 szeptember 30. napjával mentette fel a püspök,  s megköszönte, hogy “két évtizeden keresztül lelkiismeretesen, és szakszerűen szolgálta a Pécs Egyházmegye érdekeit”.

“Wildmann János által tévesen közölt állítással szemben a Szentszék nem folytat és nem folytatott vizsgálatot az Egyházmegye vezetése ellen, így a felmentés sem lehetett a vizsgálat következménye.  A gazdasági tanács mandátumának lejártával nemcsak a vagyonkezelő, hanem az irodaigazgató személyében is változást történt, Püspök úr az informatikában jártas munkatársát nevezte ki az Egyházmegye számos és sokrétű feladatainak napi ellátására” – így az egyházmegyei közlemény.