Chardonnay és Cabernet Franc a PTE idei bora

A Pécsi Tudományegyetemen 2000 óta minden esztendőben megválasztják az év egyetemi borát. A PTE ugyanis a régió meghatározó intézményeként határokon innen és túl egyaránt méltó ajándéktárgyakkal kívánja képviselni a Dél-Dunántúlt. Az elmúlt bő évtized igazolta az akkori döntést, hiszen az egyetemi borok igen kedveltek az ajándékozottak körében, és méltó módon képviselik az universitast és a régiót egyaránt.

hirdetés

Az első borválasztás óta az alapelvek között szerepel, hogy a régió borvidékeiről, azaz Pécsről, Szekszárdról, Villányból és Tolnából igyekezzenek kiválasztani a zsűri tagjai egy-egy fehér és vörösbort. Nem elhanyagolható a bor kiválasztásánál a minőség mellett az ár sem, hiszen fontos szempont, hogy az egyetemi borokat elérhető áron vásárolhassák meg az egyetemi oktatók és a hallgatók is.

A Tanévnyitó Sajtószalon keretében, a Művészeti Kar új, Zsolnay Negyedben található rajztermében, tehát minden szempontból festői környezetben hirdette ki Bódis József professzor, az egyetem rektora, hogy idén mely termelők melyik bora viselheti a “PTE bora 2011” büszke címet.

Fehérbor kategóriában a Danubiana borászat 2010-es évjáratú, Chardonnay minőségi száraz fehérbora utasította maga mögé a mezőny többi borát. Az erről szóló oklevelet Schmidt Győző ügyvezetője vette át az egyetem első emberétől. A vörösborok között a Takler Pince 2008-as évjáratú, Cabernet Franc minőségi száraz vörösborát hirdette ki győztesnek Bódis József – a termelő, Takler András nagy örömére.

Az esemény zárásaként a vendégek megtekintették az új egyetemi negyedet, mely immár a Művészeti Kar otthona, de februártól a Bölcsészettudományi Kar két tanszékének hallgatói is itt bővíthetik majd tudásukat.

Forrás: PTE