Cigi-bírság: minden második diák

Minden második, a közterületen dohányzáson kapott szabálytalankodó iskolás. Ismeretes,  egy önkormányzati rendelet szerint immár két esztendeje tilos a dohányzás az oktatási, egészségügyi és az egyházi intézmények közelében, a játszótereken és a buszmegállókban.

hirdetés


Sok diák rágyújt az iskolai órák szünetében, s havonta több tízezer forintot is elkölt csak a cigarettára. A legtöbb iskola vezetősége nem tud mit kezdeni a bagós tanulóikkal, s inkább eltűrik a dohányzást, hiszen így legalább felügyelni tudják, hol dohányoznak.

A Pécs TV által megkérdezett Déri Tibor, a Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója úgy nyilatkozott, hogy „próbáljuk őket benntartani házon belül, ahol kontrolálni tudjuk a tevékenységeiket, ellenőrizni tudjuk, felügyeletet tudunk gyakorolni és vigyázunk rájuk, nehogy valami baj történjen”.

Mint azt a városi televíziónak a közterület-felügyelet vezetője, Schranz Richárd elmondta, a rendelet bevezetése utáni első időszakban csak figyelmeztettek, de immáron keményen bírságolnak is, mondván rá kell vezetni az embereket a helyes magatartásra.

Hozzátette: „havonta olyan száz-százötven esetben szabunk ki helyszíni bírságot, illetve alkalmazunk feljelentést, buszmegállókban, iskolák, egészségügyi intézmények bejáratánál intézkednek a felügyelőink általában”.

Kiemelte, a fülön csípett szabálytalankodók közül minden második diák. A renitensek három ezer forinttól húszezer forintig terjedő helyszíni bírságra számíthatnak, ám ha feljelentés lesz az ügyből, akár harmincezer forintos csekket is postázhatnak a hatóság emberei.