Cigistop: a hamutartó sem lehet akármilyen

Finomítja a város a dohányzást zárt térben tiltó jogszabályait, hogy a jövőben a szórakozóhelyek, éttermek előtt pöfékelők miatt ne romoljon a városkép és a köztisztaság. Ezentúl a vendéglátósokat kötelezik hamutartó kihelyezésére, s azok színét, méretét is meghatározzák.

hirdetés

Mint az a szabály módosításával kapcsolatos városházi dokumentumból kiolvasható, a januárban bevezetett és áprilistól már komoly büntetéseket maguk után vonó rendelet további finomításával orvosolható egy-két, időközben felmerült probléma.

Nagy Csaba alpolgármester szerint, ahogy az a témával foglalkozó előterjesztésben szerepel, a közterületi dohányzóhelyek kialakításával összefüggésben van még tennivaló. Az új részletszabályokat annak érdekében hozzák meg, hogy a közforgalmú intézmények által kihelyezett hamutartók egyrészt illeszkedjenek a városképbe, másrészt tiszták maradjanak az ingatlanok előtti területek.

Mint ismert, a ma érvényben lévő szabályozás szerint a szórakoztató, vendéglátó szolgáltatást nyújtó helyek esetében a dohányzóhelyet a bejárattól számított ötméteres távolságon kívül lehet kijelölni. Ezen belül csak akkor, ha az intézmény területén a nyílt légterű dohányzóhely kijelölésének feltételei a bejárattól számított ötméteres távolságon kívül nem állnak fenn.

A meglévő rendeletet most úgy módosítanák, hogy az üzemeltetőt köteleznék rá, mi módon, hol, s milyen paraméterekkel helyezheti el a gyűjtőedényét, amelynek tisztán tartásáért, ürítéséért is felelőssé teszik egyben.

A meghatározás szerint így májustól kizárólag reklámot nem tartalmazó hamutartót lehet kihelyezni. Emellett a belvárosban és az idegenforgalom számára jelentős közterületeken csakis porszórt, fekete színű lehet az edény, mérete pedig nem haladhatja meg 45x45x90 centimétert. Ilyenből intézményenként kettőt lehet használni.

Háber Tamás étteremtulajdonos, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke lapunknak azt mondta, mind az éttermekbe járók, mind az üzletvezetők vannak annyira kulturáltak, hogy nem piszkolják be, illetve tisztán tartják az intézmények előterét. Vélekedése szerint nem biztos, hogy jó ötlet meghatározni a hamutartó nagyságát és színét, ugyanis sok helyütt az étterem színvilágához jobban passzoló árnyalattal még jobban is lehetne szolgálni a városképet.

Az étteremvezető megjegyezte: szerinte a fő probléma nem is a vendéglátósoknál jelentkezik, sokkal inkább a közintézmények környékén. Ezek jó részénél ugyanis szerinte máig nem megoldott, hogy csikkgyűjtő kihelyezésével járuljanak hozzá a köztisztasághoz.

Éllovasok vagyunk rákban

Dr. Mangel László, a PTE Onkoterápiás Intézetének vezetője nemrégiben egy, a hospice-szolgáltatásról szóló film bemutatója előtt mondta el, hogy hazánkban ma ötven százalék esély van arra, hogy daganatos megbetegedés áldozata lesz valaki, s 25 százalékos bizonyossággal daganatos betegségben is halunk meg. A rákban elhunytak harmada a dohányzásra visszavezethető megbetegedés miatt hal meg.