Civil fórum: várják a pécsieket

A városban tevékenykedő közel 1600 civil szervezetet szeretnék egy közös fórumra invitálni június 18-án a 15 órára a Civil Közösségek Házába, annak érdekében, hogy megerősödjön ez a civil szféra.

hirdetés


Az esemény egyik kezdeményezője, Balog Pál, a Pécsi Civil Projekt vezetője szerint a cégbírósági adatok alapján 1547 civil szervezet létezik Pécsett, ugyanakkor vannak közülük olyanok is, amelyek nem aktívak, s ezentúl a városban működők, ám nem pécsi székhellyel bejegyzettek. Becslése szerint 300-400 valóban jól működő szervezet lehet, ám ezeknek csupán egy részét érik el, a fórummal azonban közvetlenebb kapcsolatot építhetnek ki.
A fórum témája lesz a helyi civil összefogás szükségszerűsége, javaslatok a pécsi civil koncepció elemeire, a Pécsi Civil Nap hagyományának megalapítása. Egy városszépítő akció elindítására is sor kerül: szándékuk szerint a Balokány-ligetnek városi tulajdonban álló részét kívánják rendbe tenni június utolsó szombatján. A szervező szerint lehetőségeikhez képest szeretnék a területet oly mértékben megtisztítani – az önkormányzat, a Pécs Holding Zrt. partnerségében –, hogy a ligetet egy kis sétára, kocogásra igénybe tudják venni a pécsiek.
A Fórumon Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület városházi frakcióvezetője, a Fidesz parlamenti képviselője is részt vesz.
Kővári elmondta: azért is vállalta el a rendezvény megnyitását, mert az országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának tagjaként maga is kezdeményezte egy civil albizottság létrehozását, amellyel e szféra szervezeteit segítő intézkedéscsomagokat kíván előkészíteni. Mindehhez pedig jó alkalmat kínálnak a pécsiek által is elindítandó fórumok, tette hozzá, s reméli, hosszú távra szóló lesz a kezdeményezés.

hirdetés