Csak engedéllyel gyűjthető

Az utóbbi években jelentősen megnőtt az érdeklődés a föld alatt élő egyes gombafajok fogyasztása iránt. Baranya megyében is vannak jó szarvasgomba lelőhelyek, melyeken egyre több gyűjtő jelenik meg.

hirdetés

A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területeken a szarvasgombagyűjtés kizárólag a jogszabályoknak és az erdőgazdaság belső utasításának megfelelően csak a Mecsekerdő Zrt. által kiadott gyűjtési engedéllyel történhet.

A VM rendelet előírja, hogy földalatti gombát (trifla) csak az a személy gyűjthet, aki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szervezésében tartott, a trifla gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegű képzést eredményesen elvégezte vagy az Európai Gazdasági Térség valamely szerződő államában azzal egyenértékű képesítést szerzett és erről tanúsítvánnyal rendelkezik.

A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területen kiemelt jelentőségű lelőhelyek is találhatók.  A kiemelt területekre az engedély árverés útján szerezhető meg. Az engedély megszerzéséről további részletek a társaság honlapján találhatók: www.mecsekerdo.hu.

Védett természeti területeken a gyűjtéshez a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélye is szükséges, amelyet a gyűjtőnek kell megkérnie a hatóságtól.

A társaság területén az erdőgazdaság munkatársai rendszeres ellenőrzést végeznek, az engedély nélkül gyűjtők ellen minden törvényes eszközzel fellépnek.