Csak érintik a Széchenyi teret a buszok

Amint megérkeznek az új, az eddigi Ikarusokat és Mercedeseket leváltó buszok a Pécsi Közlekedési Zrt.-hez, ismét megközelíthetővé válik a Széchenyi tér. A tervek szerint a Perczel utcánál és a Hunyadi út déli felén lennének a midi-buszok megállói.

hirdetés

Korábban a Pécsi Hírek hasábjain már beszámoltunk róla, hogy a pécsi buszközlekedési társaság hónapokon belül megindítja az új járművek beszerzését, s ezek között úgynevezett midi, azaz közepes méretű gépjármű is lesz.

Ezek kapják a feladatot, hogy a Széchenyi tér közvetlen közelébe szállítsák az utasokat, alternatív, eddig nem használt útvonalakat használva. Mint ismert ugyanis a város főterét a tavaly kezdődött felújítás óta kerülik el a járművek.

Korábban hosszas vitákat váltott ki a közgyűlésen, s a pécsiek körében is az a felvetés, hogy a főtér átépítése után szabad utat engedjenek-e a buszoknak, s ha igen, akkor milyen típusúaknak, milyen irányokban? Felmerült, hogy csak a tér egyik oldalán engedik el a soktonnás monstrumokat, s az is, hogy akár a csuklós járgányoknak sem parancsolnak megálljt.

Végül kompromisszumos megoldás született azok után, hogy a pécsiek pillanatok alatt birtokukba vették a teljes díszburkolattal ellátott felületet, amelynek pedig esztétikailag sem használna a folyamatos közlekedés.

A városvezetés elképzelései szerint továbbra sem hajthatnak át a téren buszok, ám a Perczel utca vonalában és a Hunyadi út alján új megállóhelyeket építenek ki. Ha minden jól megy, legkésőbb télen már ismét elérhetővé válik a város agorája közösségi közlekedéssel.